Prevence Alzheimerovy choroby

Zář 18, 2014 | Jídlo, Rodina, Zajímavosti, Životní styl

Obávaný Alzheimer je podle mnohých jednou z nejzákeřnějších chorob současnosti. V tuzemsku jí trpí více než sto tisíc lidí, celosvětově trápí takřka čtyřicet milionů pacientů. A toto číslo se neustále zvyšuje, za třicet let se může klidně i ztrojnásobit. Co s tím? Jaká je možná prevence?

 

 

 

Podle některých studií je za vznikem Alzheimerovy choroby špatný jídelníček. Laicky řečeno – nedostatek potravin, které dokáží patřičně stimulovat mozkovou činnost. A ano, takový bůček mezi ně rozhodně nepatří. Ne nadarmo se této chorobě říkává, zatím tedy spíše na půl úst, cukrovka třetího typu. Čím tedy jídelníček vylepšit?

Určitě neuškodí pravidelná konzumace ryb, zejména těch mořských, jako je například losos či tuňák. Omega-3-mastné kyseliny, které tyto ryby obsahují v míře větší než malé, jsou doslova elixírem mládí. Dalším vítaným „rybím“ pomocníkem v boji proti Alzheimerově chorobě je vitamín D, jeho nedostatku se dává za vinu mimo jiné zhoršená paměť.

Pro ty, kdo nemohou ryby ani cítit, tu je třeba hroznové víno. Šťáva z něj obsahuje spoustu polyfenolů, které mají vliv na prostorovou paměť a schopnost učení se. Totéž platí třeba i pro ostružiny. A samozřejmě, červené nebo bílé víno v rozumné míře také mozku jen prospěje. Ovšem, jen tak mimochodem, dá se brát vážně poslední studie francouzských vědců, podle nichž dokáže zlepšit některá onemocnění jater? 

Velké množství polyfenolů obsahuje i kakao, deset gramů kvalitní čokolády za den výrazně sníží krevní tlak a riziko srdečních chorob, stejně tak potlačuje depresi a chrání před ztrátou paměti způsobené věkem. Aztékové věděli, co pijí, i když pro ně to spíš byla hořká záležitost.

Další skvělou možností prevence proti Alzheimerově chorobě je koření – jmenovitě například kari a skořice. Ty obsahují některé důležité složky, které podle posledních výzkumů dokáží přímo zabraňovat vzniku této zákeřné choroby, stejně jako třeba potlačit hladinu cholesterolu. Pochválit ale můžeme i kávu, jablka či extra panenský olivový olej, které mají na mozek nečekaně dost pozitivní vliv. 

 

Foto: Pixmac.cz

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *