Stará a dnes již trochu netradiční zelenina, mangold, vypadá jako kříženec špenátu a čínského zelí a chutná jako řepa. Jaké jsou jeho výhody? Jak můžeme mangold zpracovat a co si z něj můžeme připravit? Přinášíme vám pár tipů a receptů na mangoldové speciality.
Zelenina s netradičním jménem, ale velmi tradičním využitím – přesně tak by se dal popsat mangold. Mangold je druh listové zeleniny, která vypadá jako špenát a čínské zelí dohromady a která navíc chutná jako špenát, chřest a dokonce jako červená řepa. Stačí stručný popis mangoldu a každému musí být jasné, že stojí za otestování.
Když jsem se s mangoldem seznámila poprvé, byl mi představen jako „mangold, dědeček špenátu“. Doma jsem si jej pak připravovala v podstatě jako tradiční špenát. Po čase jsem se však začala zajímat a zjistila jsem, že špenát připomíná jen jeden druh mangoldu, a to mangold listový. Což znamená, že existují i další druhy či spíše odrůdy této kouzelné zeleniny, například mangold řapíkatý, který můžeme zpracovávat jako chřest.
Proč je mangold tak báječný?
Mangold nejenže vypadá jako špenát, on tak i chutná a navíc má podobné vlastnosti jako špenát. Z druhé strany je dokonce mnohem lepší než špenát samotný. Mangold má totiž oproti špenátu několik výhod. Jaké to jsou?
Tak zaprvé, mangold obsahuje velké množství prvků a vitamínů, které špenát neviděl ani z rychlíku. Za druhé, mangold má naopak menší obsah kyseliny šťavelové (zabraňuje vstřebávání vápníku do organismu). A nespornou výhodou je také to, že mangold obsahuje menší množství dusičnanů než špenát.
Jak mangold zpracovat
Co se týče úpravy mangoldu, můžete jej zpracovávat jako jiné druhy zeleniny (ty druhy, kterým je podobný nebo mají podobné vlastnosti). Jak již bylo řečeno, listový mangold můžete zpracovávat jako špenát, popřípadě mladé lístky můžete zamíchat do salátu. Řapíkatý mangold naopak zpracováváme jako chřest, neboť je podobný chřestovým výhonkům.
Zadělávaný mangold
Suroviny: 50 gramů celozrnné mouky, 2 lžíce oleje, 2 kousky mangoldu, česnek a sůl dle chuti
Postup: Listy mangoldu omyjeme, následně je zbavíme řapíků a rozmixujeme v půl litru vody. K rozmixovaným listům s vodou přidáme mouku, kterou předtím rozmícháme v 1 dl vody. Směs osolíme a povaříme. Po tom, co směs odstavíme, přidáme utřený česnek a olej.
Pikantní mangoldovo – cuketová omáčka
Suroviny: 1 cuketa (0,5 kg), 7 listů mangoldu, 150 g uzené a nadrobno nakrájené kýty, 1 bílá a 1 červená cibule, 4 stroužky utřeného česneku, 150 gramů nastrouhané nivy, 200 ml smetany na vaření, 2 KL nasekaných kapar, 1 PL oleje ze sušených rajčat, 1 PL chilli olivového oleje, 4 nakrájená sušená rajčata v oleji, chilli papričky a sůl dle chuti
Příloha: Těstoviny
Postup: Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibulky, česnek a chilli papričku. Vše necháme restovat. Posléze přidáme a restujeme uzenou kýtu. Přidáme cuketu a dusíme 10 minut. Následně přidáme listy mangoldu, sušená rajčata, kapary a opět dusíme. Na závěr dochutíme Nivou a zalijeme smetanou. Ještě chvíli povaříme a můžeme podávat.
Foto: Freerangestock.com
0 komentáøù