Zima už se pomalu blíží a s ní unudlané nosy, dráždivý kašel a hlavně nepříjemné vysilující chřipky. Základem toho, jak se tomu všemu vyhnout, je posílit naši vlastní imunitu. Jak to udělat co nejlevněji a navíc přírodní cestou, to vám poradíme právě teď.
Cibule, česnek a křen
Tato zelenina byla nedílnou součástí všech babičkovských zahrádek a ony moc dobře věděly proč. Léčivé účinky těchto štiplavých zelenin jsou totiž nenahraditelné. Obsahují velké množství vitamínů a minerálů a především se jedná o přírodní antibiotika. Měli bychom je užívat v co možná syrovém stavu – cibulku třeba jemně nasekanou v pomazánce nebo čočkovém salátu, česnek jen spařený s majoránkou a solí na oukrop nebo natřený na topinkách, křen čerstvě nastrouhaný – vydrží pod zemí celou zimu – smíchaný s jablíčkem. Zapomeňte proto na výčitky kvůli vonnému dechu, zubní kartáček s pastou zase vše napraví, a dopřávejte si tyto tři zeleniny v co největším množství.
Křenová placka
Jeden z domácích přípravků, na který přísahaly celé generace babiček léčitelek. Pomáhá na zánět průdušek, úporný kašel, ale i bolavá záda či klouby. Připravíme ji jednoduše – smícháme dvě nastrouhané brambory, ze kterých jsme vymačkali vodu, se 3 polévkovými lžícemi čerstvě nastrouhaného křenu. Placku zabalíme do plátýnka, položíme na bolavé místo a udržujeme pěkně v teple.
Domácí sirup z cibule a medu
Další generacemi osvědčený domácí recept na nachlazení. Cibuli nasekáme na jemno, smícháme ji s medem a necháme přes noc odstát, takže pustí šťávu. Sebereme med se šťávou, nebo vše propasírujeme přes husté síto. Užíváme podle potřeby po lžičkách. Tento recept je vhodný i pro malé děti.
Šípky
Za domem většině z nás roste jedna z největších zásobáren vitamínu C a antioxidantů, kterou můžete vůbec najít. Na tomto vitamínu je ošemetné, že se ničí teplem, takže návod opravdu účinný šípkový čaj zní takto:
Čerstvé šípky podrtíme tyčovým mixérem – nebojte se hrubé síly! Pak je zalijeme teplou vodou, ale max 40°C, a necháme přes noc louhovat. Pak scedíme, zahřejeme na příjemnou teplotu a osladíme medem, protože takto připravený nálev je hodně kyselý.
Echinacea
Ve většině venkovských i moderních zahrad si tato léčivka našla své pevné místo. V létě nás těší svými růžovými květy plnými motýlů, v zimě nám její léčivá síla pomáhá bránit se zákeřným bacilům.
Echinaceové kapky koupíte v každé lékárně, můžete si je ale připravit i sami doma, protože u tohoto léku platí, že čím čerstvější, tím účinnější. Jak na to – natrháme třapatkové květy, nastříháme je na kousky, vložíme do zavařovací sklenice a zalijeme 60% lihem nebo kvalitní pálenkou. Necháme týden až 14 dní stát na teplém místě a občas protřepeme. Pak scedíme do lahve a uchováme v temnu. Užíváme preventivně po kapkách.
Lichořeřišnice
Lichořeřišnice je další bylinka, která by na vaší zahrádce či balkoně neměla chybět. Je velmi nenáročná na pěstování, její květy jsou jedlé, ale především – je to výborné přírodní antibiotikum.
Můžeme ji užívat ve formě výluhu z listů a semen, nebo jako kapky. Ty můžete koupit v lékárně nebo si je připravit sami doma úplně stejně jako echinaceové kapky, jen místo třapatky použijeme nadrobno nasekanou lichořeřišnici. Stejně zázračně jako lichořeřišnice funguje třeba na bolení v krku žvýkání angínovníku.
Foto: Pixmac.cz
0 komentáøù