Troufám si tvrdit, že zahrada, na které chybí levandule, není opravdickou zahradou. A netuším, kde začít při výčtu superlativ, kterými tato oblíbená bylinka oplývá…
Písemné doklady o pěstování levandule existují už od starověku a několikrát je o ní zmiňuje i Bible. Název levandule pochází z latinského lavare = umývat. Už staří Řekové a Římané si ji přidávali do koupelí a její magické vůni byly připisovány léčivé a zkrášlující vlastnosti. To ostatně potvrdila i dnešní doba a levandulová silice je nedílnou součástí mýdel, šamponů, krémů, olejů, voňavek,… vlastně jakéhokoli zkrášlujícího a pečujícího prostředku si můžete představit.
Původem patří do skupiny středomořských bylin, stejně jako třeba rozmarýn. Po Evropě ji údajně rozšířili Caesarovi vojáci a levandule vděčně zakořenila na prostých venkovských zahrádkách stejně jako v honosných zahradách králů. Její léčivé vlastnosti začaly být pověstné a brzy se stala jednou z nejoblíbenějších bylin vůbec.
Jejím hlavním účinkem je zklidnění, utišení a pohlazení po duši. Tiší podrásané nervy, zklidňuje migrény, přivolává vytoužený spánek. Zavěšená v místnosti měla údajně chránit před nákazou morem. Co je na tom pravdy, to nevíme. Jisté ale je, že její silice má dezinfekční účinky a levandulová vůně odpuzuje mouchy a další obtížný hmyz. Nálev z levandule má schopnost mírnit chronický kašel, levandulový olej zase hojí popáleniny, zaceluje rány a ulevuje při revmatismu. Dnešní věda opět staví levanduli do popředí zájmu, protože v její silici byla nalezena složka, která účinkuje proti několika druhům nádorů, a tak probíhá výzkum jejího použití v prevenci a léčbě rakoviny.
Pokud chcete pěstovat levanduli, není nic snazšího. Pamatujte, že je to bylinka ze slunného středomoří, takže miluje spoustu slunce, půdu s přídavkem písku a štěrku a rozhodně jí nevadí zanedbání péče v podobě nehnojení a nezalévání. Bude se jí dařit v záhonu v i květníku. Velmi snadno se množí řízkováním, takže pokud máte trochu trpělivosti, můžete si vypěstovat levandule kolik chcete úplně zadarmo. Stačí vám k tomu jen dobrá kamarádka s větším dobře zakořeněným levandulovým keříkem.
Domácí použití levandule je velmi rozmanité. Základem všeho je levandulový olej, na který přikládáme níže recept. Ten můžete používat jak v kuchyni třeba k ochucení salátového dresinku, tak i v péči o tělo – zvláčňuje pokožku, tiší podráždění po štípnutí hmyzem a pečuje o mastné vlasy. Levandulové květy jsou součástí tzv. provensálských bylin. Ochutit levandulovými lístky můžeme maso, polévky i pizzu. Mezi pravé delikatesy pak patří levandulová čokoláda či levandulová zmrzlina. I ty si snadno můžete vyrobit doma – povařte opatrně ve smetaně levandulové květy a takto ovoněnou smetanu použijte dál do receptu stejně jako smetanu běžnou.
Zamilovat se do levandule je tak snadné. Pokud jste někdy, byť i jenom na fotce, viděli do nekonečna se táhnoucí pole kvetoucí levandule, jistě víte, o čem mluvím. Svůj domov můžete naplnit její modravou krásou nejen svazečky sušených vonných levandulových květů, ale třeba i keramikou s motivem levandule, která je u nás i ve světě velmi oblíbená.
Levandulový olej
Zavařovací sklenici napěchujeme plně květy levandule. Pak zalijeme kvalitním olivovým olejem až po okraj, aby všechny květy byly ponořené. Uzavřenou sklenici postavíme na slunné místo a necháme louhovat cca 14 dní. Vždy, když jdeme okolo, sklenici protřepeme a zase vrátíme na místo. Nakonec provoněný olej přecedíme přes jemné sítko do lahvičky z tmavého skla a uzavřeme.
Foto: Pixmac.cz
0 komentáøù