Recepty podzimu – cuketa na mnoho způsobů

Říj 29, 2014 | Bydlení, Jídlo, Životní styl

Přes léto jste si poctivě vypěstovali vlastní zeleninu i ovoce? Většinu zeleniny jste již zpracovali, protože rajčata, okurky ani salát dlouho nevydrží? Ale co cuketa? Ta vám pořád leží ve spížce? Přinášíme vám pár tipů, jak ji zpracovat.

Cuketa je velmi chutný plod, který se dá zpracovat jak na slano, tak na sladko. Kromě toho, že je velmi chutná, je i velmi zdravá. Mimo jiné je cuketa nízkokalorická potravina, kterou můžete konzumovat i při dietě. Devadesát procent cukety je totiž tvořeno vodou a velký podíl vlákniny je tvořen zdraví prospěšnou vlákninou.

Zdraví prospěšná cuketa

Cuketa obsahuje mnoho důležitých látek. Velké množství se však nachází ve slupce. Výhodnější tedy je konzumovat mladší plody cukety, u kterých nemusíme slupku odlupovat. Cuketa je báječným zdrojem karotenů, které tělo přeměňuje na vitamin A, a které jsou prospěšné pro naše sliznice a celý organismus, neboť zajišťují látkovou přeměnu probíhající uvnitř buněk. Vitamin A také posílí váš zrak. Dále obsahuje vitamin E, skupinu vitaminu B, fosfor, draslík, železo, měď, zinek, vápník a hořčík.

Plněné cuketové lodičky

Suroviny: 6 mladých cuket, 2 konzervy tuňáka ve vlastní šťávě, 2 vejce, 70 gramů strouhaného parmazánu (či jiného sýra dle chuti), 70 gramů cukety, nasekaná petrželka, sůl, pepř, mléko, rajčatové pyré

Příprava: Celé cuketky na 10 minut povaříme. Poté je necháme lehce zchladnout a po celé jejich délce je rozkrojíme. Dále namočíme strouhanku, tuňáka smícháme s ostatními ingrediencemi i namočenou strouhankou. Směsí naplníme cukety a polijeme je rajčatovým pyré. Připravené plněné cukety dáme na plech a při 200 stupních pečeme po dobu 20 minut.

Cuketovo-špenátová polévka

Suroviny: Extra panenský olivový olej, nasekané stroužky česneku, 2 střední cibule, sůl, 2 brambory, 2 cukety, 4 šálky zeleninového vývaru, 4 šálky čerstvých špenátových listů, citron a 1 šálek listů koriandru

Příprava: Do hrnce nalijte pár lžiček oleje. Rozpalte ho, nasekejte do něj česnek a cibuli. Osolte a nechte pár minut smažit. Přidejte na kostky nakrájené brambory a cuketu. Následně zalijte vývarem. Vařte 15 minut do změknutí brambor. Přidejte listy špenátu, koriandr a rozmixujte do podoby pyré. Dochuťte solí a citronovou šťávou.

Sýrovo-slaninové cuketové rolky

Suroviny: 2 mladé cukety, slanina, česnek dle chuti, 2 kelímky sýru Cottage, nakládaná sušená rajčata, bazalka, sůl, pepř a olivový olej

Příprava: Cuketu podélně rozkrojíme na tenké plátky, které ochutíme solí a necháme na pár minut (až 15) odležet. Česnek osmahneme na olivovém oleji. Přidáme sušená rajčata a sýr. Dochutíme solí, pepřem a bazalkou. Na plátky cukety položíme plátky slaniny a posléze je naplníme připravenou směsí. Plátky srolujeme do rolek, které propíchneme párátkem, aby se nerozjely, a trochu opečeme nebo ogrilujeme.

A jestli máte pocit, že jsou na vás všechny tyto recepty příliš složité, udělejte si domácí cukeťáky.

 

Foto: Freerangestock.com

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *