Vánoční cukroví na poslední chvíli

Pro 19, 2014 | Jídlo, Rodina

Už máte uklizeno, napečeno i nakoupené dárky? A přesto ještě přemýšlíte, co doplnit, aby nic nescházelo? Nechtělo by to ještě jeden, dva druhy dopéct? Ale kdo se má péct s cukrovím, když jste strávili týdny pečením a trouba i její okolí už září čistotou? Co takto doplnit pár nepečených laskominek na poslední chvíli? Nechte se inspirovat našimi recepty.

Čokoládové lanýže

200 g smetany na šlehání, 500 g čokolády, 100 g tuku Hera, 200 g kakaa

Smetanu společně s kakaem přiveďte k varu a nechte 1 minutu vařit. Poté sundejte z ohně a po zchladnutí přidejte do ještě teplé směsi nadrcenou čokoládu a tuk. Dobře spojte a nechte do druhého dne. Ze směsi poté tvarujte kuličky, které obalujte v kakau. Na jednotlivých kuličkách můžete vidličkou utvořit drobný vzor.

Kaštanové hrudky

4 tyčinky Ledových kaštanů, 80 g rozinek, 80 g kandovaného ovoce, 100 g ovesných vloček, 15 ks lískových ořechů, 15 ks blanšírovaných mandlí, 30 malých papírových košíčků

Tyčinky rozehřejte ve vodní lázni a smíchejte je s rozinkami, kandovaným ovocem a ovesnými vločkami. Směsí plňte malé papírové košíčky, ozdobte je celými ořechy a mandlemi a pak nechte v lednici ztuhnout a uležet.

Banánkové oplatky

2 dortové oplatky, 150 g barevných burizonů, 300 ml mléka, 1 balíček karamelového pudinku, 4 ledové kaštany nebo místo nich 200 g čokolády na vaření, 2 tyčinky banánků v čokoládě

V mléce uvařte pudink, do základu pak přidejte burizony a na kousky nakrájené banánky v čokoládě. Směs pak nalijte na jednu oplatku, přiklopte druhou a nechte zchladnout. Základ nakrájejte na menší proužky a každou ze vzniklých tyčinek obalte v ledových kaštanech nebo čokoládě, kterou jste rozpustili ve vodní lázni. Nechte zchladnout a ztuhnout.

Když už máte napečeno a vše ozdobeno, jistě vám zůstaly nějaké zbytky. Ať už to jsou různé úlomky, kousky oříšků, zbytky čokolád, stejně tak i náplní. Sníst je najednou ještě před štědrým dnem? Vyhodit? Zkuste vše pomlít, čokoládu roztopit a ke všemu přidat např. kapku rumu, džem a podobně. Ze vzniklé hmoty můžete tvarovat různé kuličky, tyčinky, ty pak buď obalovat ve strouhaných oříšcích, kokosu, nebo polévat čokoládou. Mnohdy právě takovéto směsky zachutnají a sklidí velký ohlas.

 

Foto: Pixmac.cz

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *