V poslední době se čím dál více mluví o domácích pekárnách. Lidé se v nich shlédli, neboť všichni touží po kvalitním a chutném pečivu, kterého se jim jen tak nedostane. Řekněme si to narovinu, supermarket nikdy nebude řemeslnou pekárnou a pravděpodobně v něm jen tak nenarazíme na čerstvé pečivo v každou denní hodinu. Chcete se o domácích pekárnách dozvědět více informací? Jaké jsou jejich výhody či naopak nevýhody?
Nechutná vám pečivo z vaší pekárny? Pak máte dvě možnosti, buď najít lepší pekárnu, nebo si začít dělat pečivo sama doma. A mnozí lidé raději volí možnost druhou. Všichni milovníci bohaté chutě, širokých možností a prožitků a všichni lidé s celiakií mají v této otázce naprosto jasno. Pokud nejste ještě rozhodnuti nebo byste se o domácích pekárnách chtěli dozvědět bližší informace, měli byste si přečíst tento článek.
Jakou pekárnu si můžeme vybrat?
Na trhu najdete velké množství různorodých pekáren, nejčastěji jde o přístroje jednohákové či dvouhákové, které mají jednu nebo dvě nádoby. Pekárny se od sebe odlišují daným obsahem, velikostí nebo stupněm propečení kůrky. Za takovou pekárnu pak zaplatíte cenu pohybující se od 800 Kč až po 6 000 Kč.
Při vybírání pekárny bychom měli zhodnotit nejen pečící programy, hlučnost přístroje, jeho cenu, velikost a design.
Jak se s troubou peče?
U domácích pekáren pouze stačí přichystat si suroviny, ty pak vložit do pece a zvolit program pečení. Pekárna se spustí ve vámi zadaném čase, sama zadělá těsto, pak je nechá vykynout. Před pečením přidá vámi zvolené ingredience (například kandované ovoce či oříšky) a začne péct.
V podstatě to znamená, že vše můžete připravit večer, nastavit vámi zvolenou hodinu, tak abyste měli čerstvý chleba upečený tak akorát ke snídani.
Pro celiaky chleba bez lepku a pro profesionály s kváskem
Domácí pekárny jsou určené nejrůznějším skupinám lidí s různými schopnostmi a předpoklady pro pečení. Mohou ji využívat jak celiaci, tak profesionálové. Většina pekáren má přímo speciální program pečení bezlepkového chleba a ty, které tento program nemají, nabízejí možnost upéct bezlepkový chléb s programem Rychlý/Sprint/Rapid.
S nabízenými programy můžete péct i kváskový chleba. K tomu vám budou sloužit programy Vital či Kvašení. Chleba se peče přírodní cestou. Nejsou k tomu tedy využívány žádné konzervanty.
Co můžeme s pekárnou upéct?
S domácí pekárnou nemusíte péct pouze chléb. Pekárna zvládne i buchty, bagety, pizzu či rohlíky. Pekárna vyrobí těsto a vy si pak vytvoříte pečivo ve vámi požadovaném tvaru. Na trhu dokonce najdete i domácí pekárny, které dokážou vyrobit i marmeládu či domácí jogurt.
Dobrou chuť!