8 potravin, které vás nabijí energií

Úno 5, 2015 | Jídlo

Zima je dlouhá, síly docházejí, imunita kolísá a kila rostou. Snažíme se si hlídat linii, ale přemýšlíme i o tom, jak náš jídelníček ovlivňuje množství energie, která nás žene vpřed? Některé potraviny jsou totiž vysloveně „energetizační“ a pomáhají nám zvládat náročné sychravé dny, pozitivně ovlivňují naše zdraví a ještě nám pomáhají si udržet štíhlou linii. V tomhle článku poradíme, které dobroty vám zajistí přísun sil a dobré nálady až do vytouženého slunného jara.

Jaké jídlo ubírá energii

Jste-li unavení a máte-li potřebu se neustále dotovat zvýšeným množstvím jídla, motáte se v začarovaném kruhu. Mnoho lidí si neuvědomuje, že vysoká spotřeba cukru paradoxně způsobuje nedostatek energie, a hlavním viníkem bývá právě nezdravé jídlo. Zpracované cukry, které jsou obsaženy v třeba těstovinách, bílém pečivu, sladkostech a vysoce slazených nealkoholických nápojích, nám na začátku poskytnou rychlý nárůst energie, který je ale brzy následován stejně rychlým pádem. Abyste se vymanili z tohoto nekonečného kolotoče jídla a únavy, zkuste zařadit do svého jídelníčku více ovoce a zeleniny, bílkovin a hlavně pamatujte na dostatečnou hydrataci. Níže uvedené druhy potravin mají kouzelnou schopnost nás na dlouhou dobu dostatečně zasytit, prospívat našemu zdraví a zároveň nám zajistit dostatečný přísun tolik potřebné energie.

Voda

Hydratace je pro naše zdraví rozhodující a množství energie, kterým aktuálně disponujeme, je množstvím vody velmi ovlivněné. Věděli jste, že pokles tělních tekutin o 5 % způsobí u většiny lidí ztrátu až 30 % energie? Správný pitný režim udržuje zdravé tělesné funkce a zabraňuje únavě. U průměrného člověka to činní přibližně 2 litry tekutin denně. Snažte si vybírat především čistou neochucenou nedoslazovanou vodu, která by v zimních měsících měla být spíš teplejší.

Ořechy

Všechny druhy ořechů jsou pro náš organismus velmi významné a přínosné. Kromě selenu, železa a zinku obsahují také vitamíny E a skupiny B a důležité nenasycené mastné kyseliny. Pomáhají ledvinám, střevní peristaltice a při snižování cholesterolu. Ořechy nás rychle zasytí a pocit sytosti pomáhají udržet po dlouhou dobu.

Banány

Zralé banány obsahují dobře stravitelné cukry, které jsou výborným rychlým zdrojem energie. Také draslík v nich obsažený posiluje srdeční činnost a pozitivně ovlivňuje funkci svalů a nervů.

Žitný chléb

Je skvělým zdrojem dlouhodobé energie a obsahuje vitamíny skupiny B, které napomáhají uvolňování další energie z potravy. Žitná mouka navíc obsahuje, na rozdíl od mouky pšeničné, minimum lepku. Lepek nám zalepuje střevní klky a tím zmenšuje trávicí plochu a brání správnému vstřebávání živin. Lepku se tělo zbavuje ve formě hlenů, proto třeba mnoho lidí neustále pokašlává i bez zjevného nachlazení.

Čočka

Čočka nám dodává nejenom energii, ale také množství železa, hořčíku a vitaminů skupiny B. Rovněž obsahuje selen a antioxidanty, které snižující riziko vzniku rakoviny.

Jablka

Staré pořekadlo říká: “Jablko denně drží doktora daleko”. Pravidelná konzumace jablek chrání tělo před rakovinou, udržuje tepny průchozí a dodává nám pocit vitality a síly.

Kakao

Kakao nebo tmavá málo sladká čokoláda s alespoň 70 %  kakaa dodávají našemu tělu antioxidanty a pomáhají udržet zdravé srdce a předcházet infarktům. Pro svou pohodu a zdraví si dejte každý den malý kousek tmavé čokolády a noste ji s sebou i pro tzv. „krizové momenty“ – čokoláda pomáhá zvednout rychle spadlý krevní tlak, působí pozitivně na psychiku a rychle doplňuje došlé síly.

Goji

Kustovnice čínská, známá též jako goji, se používá v celé Číně po staletí jako omlazující prostředek. Vzhledem se podobá evropským šípkům, chuťově je však sladší. V tradiční čínské medicíně je známá svou mnohostrannou prospěšností na lidský organizmus, a to jak v mladém, tak i pokročilém věku, přičemž nejsou známy žádné vedlejší  negativní účinky. Příznivě harmonizuje činnost jater a ledvin, výrazně posiluje obranyschopnost a imunitu organismu, zlepšuje krvetvorbu a má vliv na snižování krevního tlaku. Pozitivní vliv má i na astma, některé alergie a může omezovat rozšiřování lupénky. Tělu už po pár sezobnutých bobulkách dodává pocit svěžesti, ozdravení a omlazení.

 

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *