Tloustnete? Možná jíte jen třikrát denně

Bře 25, 2015 | Jídlo, Zajímavosti, Životní styl

Že snídaně je základ dne, to už dnes ví snad skoro každý. Co ale svačina? Většina lidí nad ní mávne rukou, že na něco takového nemá čas. Ženy často i pomyslí na ušetřené kalorie. Ale věděli jste, že lidé s váhovými problémy často jedí jenom třikrát denně? Zdravá svačina nám naopak zajistí dostatek energie i pocit zasycení a zabrání tak možnému přejídání.

Příprava jednoduché svačiny vám zabere jenom pár minut a platí při tom jednoduché pravidlo, které se vyplatí si pamatovat. Dopoledne patří ovoci a sladkým chutím. Takže ovocné jogurty, saláty, müsli,… Kombinace ovoce s bílkovinou zvyšuje pocit sytosti a současně snižuje glykemický index, což prostě a jednoduše znamená, že nebudete mít hlad. Pokud jste milovnice sladkostí a rády si zahřešíte nějakým tím dortíkem, dělejte to pouze před obědem. Dopolední přísun cukrů tělo totiž využije během dne, zato odpolední mlsání se nám ukládá do tukových zásob.

Odpolední svačina by měla být ve znamení zeleninových pokrmů. Saláty či obložené chleby s čerstvou zeleninou dodají našemu tělo novou svěží energii a zajistí, že nás pak večer nebude „honit mlsná“.

Několik tipů na celodenní zdravé a chutné svačinky

Dopoledne

Domácí jogurtová ovocná zmrzlina

Očištěné ovoce dle aktuální chuti vložte asi na půl hodiny do mrazáku a nechte ho zmrznout. Pak ho smíchejte s bílým jogurtem a s lžící třtinového cukru (ten můžete nahradit lžící medu nebo javorového sirupu) a vše rozmixujte na kaši. Tu naporcujte do skleniček nebo formiček a vložte ještě asi na 45 minut do mrazničky. Hotovou ovocnou zmrzlinu posypejte nasekanými pistáciemi.

Ovocný tvaroh

Máte-li hodně práce, kupte už hotový. Jste-li příznivkyní domácí stravy, jednoduše rozmixujte sezonní ovoce s měkkým tvarohem, lžičkou medu a lžící bílého jogurtu.

Ovocný salát se semínky

Ovoce podle chuti a sezónní dostupnosti nakrájíme a přelijeme zálivkou z citronové šťávy, medu a trošky vody (tu můžeme nahradit jablečným moštem). Celý salát pak zasypeme slunečnicovými a dýňovými semínky. Tip – semínka je možné nechat předem naklíčit v misce s vodou. Zvýší se v nich výrazně počet vitamínů a výživných látek.

Odpoledne

Čerstvá zelenina „na chroupačku“

Umyjte a nakrájejte si doma do mističky na hranolky svou oblíbenou zeleninu. Tu pak můžete při práci jednoduše ujídat.

 Ředkvičkový salát se sýrem

Omyté a očištěné ředkvičky nakrájejte na tenké plátky a promíchejte s pokrájeným řapíkatým celerem, na malé kostičky nakrájeným sýrem a natvrdo uvařeným vajíčkem. Přidejte hořčici a jogurt a podle chuti osolte a opepřete. Salát nakonec posypte petrželkou nebo koprem.

 Zeleninový salát s uzeným lososem a krutonky

Omytý listový salát natrháme na kousky, přidáme nakrájená cherry rajčátka a natrhaný kousek uzeného lososa. V misce promícháme 2 lžíce bílého jogurtu, lžičku kvalitní hořčice, lžičku medu a hotovou zálivkou salát přelijeme. Na olivovém oleji osmahneme na kostičky nakrájený kousek pečiva a hotové krutonky nasypeme do zvláštní mističky, aby se nám do chvíle, než budeme salát svačit, na salátu nerozmočily.

 

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *