Většina z nás si kávu vychutnává dennodenně. Ráno je skvělým dobíječem energie, odpoledne je báječnou siestou a celkově představuje propojení lidí, kteří se spolu scházejí v kavárnách, kde si nad hrníčkem kávy povídají, obchodují a projednávají. Naše kultura není přes časté pití kávy v tomto umění příliš zběhlá, a tak se v kávě moc nevyznáme. Pojďme si proto povědět, jak a jakou kávu bychom měli pít.
Ve světě se ročně vypije více než 400 miliard šálků kávy. Po vodě bývá řazena mezi nejoblíbenější nápoje. Přes její oblibu není však ve všech zemích zcela známá, například u nás známe jenom instantní a mletou kávu, z které většina z nás připravuje turka. Pravdou však je, že i ten náš turek je od pravé turecké kávy na hony vzdálený.
Řekněme si na rovinu, kolik z nás ví, jakou kávu popíjíme či jakou kávu si objednáváme v restauraci nebo kavárně. Jaký je rozdíl mezi cappuccinem a machiatem? Jaká káva by pro nás byla ta nejvhodnější?
Domácí příprava kávy
Pokud si chcete kávu skutečně vychutnat i doma, tak si pořiďte tradiční kávovar, mlýnek na kávu a kvalitní zrnkovou kávu. Kávu si namelte, nasypte ji do kávovaru, a pak ji přepresujte. Rozdíl oproti turkovi či rozpustné kávě poznáte už jenom díky tradičnímu aroma.
Jakou kávu pít v kavárně
V kavárně se nejčastěji připravuje Espresso, Ristretto, Picolo, Lungo, Espresso Dopio, Caffé Macchiato, Cappuccino, Latte či Latte Macchiato. Pojďme se podívat na jednotlivé typy blíže.
Espresso
malý šálek silné kávy, která se vaří ze 7 gramů kávy a 25 až 30 mililitrů vody, teplota 80 až 90 stupňů, příprava 20 až 30 sekund
Lungo
v podstatě jde o nastavené Espresso, kavárny jej však často připravují špatně (přes stejnou dávku kávy přepresují větší množství vody, káva se pak přepálí a vy pijete více škodlivin), pravé Lungo se připravuje jako Espresso a dolévá se horkou vodou
Espresso Doppio
jde o dvojité Espresso s dvojitou dávkou kávy a 50 až 70 mililitry vody
Ristretto
oblíbená italská káva, stejná dávka jako Espresso, vody 15 až 20 mililitrů, příprava 18 sekund
Piccolo
odborníci říkají, že Piccolo neexistuje, u nás se s ním však můžete střetnout na každém kroku
Cappuccino
1/5 Espressa, 2/5 našlehaného mléka a 2/5 horkého mléka
Caffé Macchiato
často se zaměňuje s Caffé Latte, Macchiato však znamená jen „s trochou mléka“
Caffé Latte
jde v podstatě o mléčnou kávu či Espresso nastavené našlehaným mlékem, na povrchu se tvoří mléčná pěna
Latte Macchiato
Espresso a našlehané mléko, zprvu se připraví mléko a potom Espresso.