Že nám čokoláda pomáhá od stresu, to víme skoro všichni. Ale bohužel, po čokoládě se tloustne. Jaké jiné potraviny nám tedy pomohou bránit se únavě a každodenní zátěži a zároveň neohrožují štíhlou postavu?
Avokádo
Když na vás jde splín a únava, zkuste místo sladkostí sáhnout po avokádu. Obsahuje totiž tyrosin, který stimuluje a zlepšuje funkci mozku, povzbuzuje tvorbu hormonu štěstí endorfinu a tím pomáhá potlačovat úzkostné stavy. Tyrosin je důležitý také pro tvorbu stresových hormonů, jako je adrenalin a noradrenalin, jež se postarají o přísun energie, kterou potřebujeme při zvládání obtížných situací.
Kde tyrosin najdeme: nejen v avokádu, ale také ve výrobcích ze sóji, v kuřecím masu, rybách, sezamových a dýňových semínkách.
Bílý čaj
Polyfenoly obsažené v čaji patří mezi antioxidanty chránící buňky našeho těla před stresem, stárnutím a podle mnoha studií působí i v prevenci proti rakovině. Při stresu vznikají volné radikály, které pronikají do buněčných organismů. To může zpomalit regeneraci organismu a vyvolávat únavu. Nejvyšší obsah polyfenolů má díky minimálnímu zpracování právě bílý čaj. Kromě polyfenolů obsahuje také látku theanin, která pomáhá zlepšovat náladu a navozuje pocit uvolnění. Sáhněte ale po kvalitním, nejlépe sypaném čaji, a zapomeňte na nekvalitní ochucené sáčkové náhražky, které se vyrábějí z čajových zbytků po kvalitních čajích.
Kde najdete antioxidanty: ořechy, rostlinné oleje (sójový, řepkový, olivový olej), luštěniny, obilniny, celozrnné pečivo a cereálie, ryby, hovězí maso, drůbež, brambory, špenát, brokolice, rajčata.
Losos
Náš mozek a celá nervová soustava jsou příznivě ovlivňovány dostatkem tzv. omega-3 mastných kyselin. Ty zlepšují paměť, zvyšují náladovou vyrovnanost a dokonce snižují riziko Alzheimerovy choroby. Při zvýšené konzumaci omega-3 mastných kyselin dochází ke zlepšení i u některých psychických onemocnění, např. u depresí a depresivních stavů. Omega 3 mastné kyseliny také posilují imunitu a citelně zvyšují naši odolnost vůči stresu. Regulují produkci “hormonu štěstí” serotinu, který přispívá k dobré náladě.
Kde je také najdete: sleď, makrela
Banán
Pokud má lidský organismus nedostatek serotoninu, může se stát, že se člověk cítí smutný, trpí úzkostí, změnami nálad a špatně spí. Za tvorbu této zodpovídá aminokyselina zvaná L-tryptofan. Tělo si ji nedokáže samo vytvořit, a je tedy nutné ji přijímat v potravě. Naleznete ji především v mléce a mléčných výrobcích, luštěninách, kešu oříšcích a v drůbežím mase. A také v banánech.
Kde jej také najdete: Tryptofan se vyskytuje kromě výše zmíněných potravin také v telecím mase, krůtím mase, pečivu, slunečnicových semínkách, ovesných vločkách, ředkvičkách, špenátu, fazolích a několika dalších potravinách.
Vlašské ořechy
Miska vlašských oříšků nejenže zajistí správnou činnost svalů, ale také zmírní bolest hlavy, nervozitu a podrážděnost. Výborně také poslouží ke zmírnění PMS. Je tomu proto, že stres, únava a nervové vypětí mají vliv na úbytek hořčíku v lidském těle. Hořčík zmírňuje bolesti hlavy, nervozitu, podrážděnost a dodává nám energii. Také pomáhá posilovat imunitní systém a hraje zásadní roli v prevenci proti infarktu.
V čem ho najdete: banány, ořechy, mandle, kvalitní čokoláda (70 % kakaa), tmavá listová zelenina, obilniny, celozrnné pečivo, jogurty.
Hořká čokoláda
Nejznámější a nejoblíbenější “drtič stresu” je samozřejmě čokoláda. S pocity blaženosti a uvolnění, které v nás pozřená tabulka čokolády umí vyvolat, souvisí tzv. anandamid, informační molekula, která se přirozeně vyskytuje v lidském mozku. Pomáhá ovlivňovat vnímání bolesti, vznik depresí, chuť k jídlu, paměť i plodnost. Anandamid se nachází v kakaových bobech, a tedy i v kvalitní čokoládě s vysokým obsahem kakaa nad 70 %. Mějte se proto rádi a mlsejte jen kvalitní čokoládu s vysokým podílem kakaa.
Špenát
Proti depresím a únavě účinkuje pořádná porce špenátu. Proč? Protože špenát obsahuje kyselinu listovou (vitamin B9), jež se podílí na tvorbě látek důležitých pro funkci nervové soustavy. Její nedostatek může být u některých lidí příčinou špatné nálady nebo dokonce depresí. A protože tohoto vitaminu máme jako populace obecně málo, je zapotřebí hlídat si jídelníček a zvýšit přísun potravin kyselinu listovou obsahujících. Pozor by si na dostatek tohoto vitamínu měly dát především těhotné ženy, protože napomáhá zdravému vývoj i plodu.
V čem ho najdete: játra, fazole, vlašské ořechy, špenát, chřest.
0 komentáøù