Kdo by neměl rád pomazánky. Výborně chutnají, jsou rychlé, a pokud víte, z čeho je připravit, jsou mnohem zdravější než kdejaký margarín. Máme pro vás čtyři tipy na zdravé a jednoduché pomazánky, které zvládne opravdu každý.
Celerová pomazánka
Potřebujete: 400 g celeru, citronovou šťávu (1 menší citron), lžičku cukru, sůl, pepř, 2 lžíce, majonézy, 100 g Lučiny
Postup: Omytý celer nastrouhejte a přidejte citronovou šťávu s cukrem. Přijdete Lučinu, majonézu, osolte a opepřete dle chuti. Podávat můžete třeba na tmavých bagetách, které předtím lehce opečete v troubě. Jako ozdoba a příloha poslouží třeba polníček.
Pomazánka s mrkví, pórkem a jogurtem
Potřebujete: 1 větší mrkev, 1 pórek, 2 vejce natvrdo, 1 velký bílý jogurt, 1 lžíci oleje (olivový, může být i lněný), sůl
Postup: Očištěnou mrkev nastrouhejte najemno, pórek nakrájejte a vsypte do jedné mísy. Přidejte sýr a vejce a vše promíchejte. Zalijte jogurtem, olejem a osolte. Podávat můžete s opečeným toastovým chlebem.
Vajíčková pomazánka
Potřebujete: vejce uvařené natvrdo (množství závisí na počtu strávníků, pro 4 osoby cca 6 ajec), 1 menší cibuli, pepř, sůl, bazalku (nejlépe čerstvou), oblíbené koření, asi 2 – 3 lžíce hořčice
Postup: Uvařená vajíčka rozmačkejte vidličkou, přidejte nadrobno nakrájenou cibulku a hořčici. Vše promíchejte, osolte a opepřete, dochutit můžete oblíbeným kořením. Přidejte nejlépe čerstvou bazalku nakrájenou na kousky a vše důkladně promíchejte. Přidat lze také lžíci Lučiny. Pomazánku můžete použít na jednohubky ozdobené kouskem rajčete.
Banánovo – tvarohová pomazánka pro mlsouny
Potřebujete: 2 banány, 250 g tvarohu, šťávu z 1 menšího citronu, 3 lžíce cukru, čerstvou mátu, přidat můžeme i javorový sirup
Postup: banány podélně rozřízněte a slupkou dolů je položte na plech do trouby vyhřáté na 200 °C. Do banánu udělejte zářez a vložte do nich čerstvou mátu, asi lístek do každé půlky banánu. Následně je posypte cukrem a pečte asi 5 min, dokud vše nezměkne. Banány potom rozmačkejte vidličkou, přidejte javorový sirup, citronovou šťávu a tvaroh. Ideální je pomazánka po ránu, nejvíc ji ocení všichni malí i větší mlsouni.