Pesto, neboli zelená omáčka z bazalky, už dávno není oblíbenou pochoutkou pouze Italů, kteří jsou považováni za jeho průkopníky. Své fanoušky si získalo také v Česku. A není divu, použít ho totiž můžete na několik způsobů, například s pečivem, těstovinami nebo bramborami.
Kupované je však poměrně drahé a často obsahuje různé chemické přídavky, které jej činí trvanlivějším. Zkuste si proto tentokrát vyrobit domácí pesto doma a uvidíte, že ke kupovanému už se nevrátíte.
Jak na to
Klasické bazalkové pesto, tedy janovské, je kombinací bazalky a piniových oříšků. Vaše pesto si však můžete přizpůsobit dle libosti a obohatit jej například o meduňku, oregano, piniové oříšky vyměnit za vlašské apod. Takže jak na to?
Potřebovat budete: 2 – 3 hrsti bazalkových listů, 40 g piniových (nebo jiných) oříšků, 1 – 2 stroužky česneku, ½ lžičky soli, trochu mletého pepře, 50 ml olivového oleje, 2 – 4 lžíce nastrouhaného parmazánu
Postup:
- Listy bazalky opláchneme a dáme do hmoždíře. Přidáme sůl a také trochu oleje (ne všechen) – zprvu pouze po kapkách. Rozmělníme lístky bazalky po stranách misky.
- Přidáme piniové či jiné oříšky, přilijeme také zbytek oleje a pořád mícháme, aby vzniklá kaše byla dohladka rozmělněná. Poté přidáme česnek a pokračujeme ve tření.
- Nakonec posypeme parmazánem a dle chuti opepříme.
V některých receptech se namísto ručního tření bazalky v hmoždíři používá ruční mixér. Tato varianta je sice méně náročná, ale příliš se nevyplatí. Díky rychlým otáčkám může totiž dojít ke zkysnutí pesta. Kokové mixéry navíc ubírají bazalce část jejího specifického aroma. Pokud si tedy chcete vyrobit opravdu kvalitní a poctivé domácí pesto, vsaďte na ruční přípravu.
Jak pesto skladovat
Hotové pesto dejte do uzavíratelné sklenice a skladujte v ledničce. Podomácku vyrobené pesto vám takto vydrží minimálně týden.
0 komentáøù