4 jarní bylinky, bez kterých se neobejdete

Dub 18, 2017 | Jídlo, Krása, Rodina, Životní styl

Máte rádi bylinky a rádi je používáte v kuchyni? Pak zkuste tentokrát vyměnit ty ze supermarketu za bylinky jarní. Najdete je možná přímo za vaším domem. Máme pro vás několik receptů, díky kterým si pochutnáte na samých dobrotách, třeba ze sedmikrásek nebo pampelišek.

Pampeliška

Smetanku lékařskou, neboli pampelišku, můžete v kuchyni využít různými způsoby. Získáte tak navíc vitamíny A i B. Použít můžete mladé listy pampelišky do salátu, přidat je můžete i do rizota či polévek. Za ochutnání stojí i pampeliškový med. Na ten budete potřebovat přibližně 400 g pampeliškových květů. Z těch pak odstraňte veškeré zelené části, přidejte jeden pokrájený citron. Následně povařte asi 10 min v 1,5 l vody a nechte vyluhovat až do dalšího dne. Potom přeceďte, přidejte cukr, znovu povařte, dokud hmota nezhoustne a máte hotovo.

Medvědí česnek

Od konce března asi do poloviny května vyrazte do přírody na oblíbený medvědí česnek. Toto přírodní antibiotikum obsahuje vitamin C a kromě toho skvěle chutná. Vyrobit si z něj můžete třeba pesto. Jak na to? Umyté listy česneku rozmixujte s oříšky a postupně přidávejte olej. Pak dochuťte nastrouhaným parmezánem a dosolte. Pokud si ho chcete chvíli nechat v lednici, přidejte ještě trochu olivového oleje. Ideální je pesto s těstovinami nebo třeba na topinky.

Sedmikráska

Z těchto roztomilých kvítků připravíte dobrou polévku. V jednom litru masového vývaru povařte hrst sušených hub, přidejte trochu kmínu, lžíci opražené krupice a povařte asi deset minut. Následně přidejte listy a kvítky sedmikrásek. Potom osmahněte a umíchejte na cibulce čtyři vajíčka. Ta potom zalijte polévkou.

Kopřivy

Malou jarní očistu si připravíte za pomocí kopřiv, které mají právě na jaře nejsilnější účinky. Připravit si můžete třeba čaj. Potřebovat budete dvě lžičky nasekaných kopřiv, které uvaříte ve 2 dl vody. Ty pak scedíte a je hotovo.

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *