Uchovávání zeleniny ze zahrady: víte, jak na to?

Zář 17, 2017 | Jídlo, Životní styl

Máte radost ze zeleninové úrody na zahrádce, ale zároveň vás trápí, jak ji uchovat tak, aby vydržela co nejdéle? Máme pro vás několik rad, jak většinu druhů zeleniny skladovat, abyste se z ní mohli těšit co nejdéle. Třeba až do příštího jara.

Jak na to?

  • Důležité je nechat po sklizni zeleninu důkladně uschnout, abyste zabránili případné plísni. Jakmile je zelenina suchá, najděte pro ní vhodné místo na skladování, například sklep.
  • Prostor, kde budete zeleninu uchovávat, nejdříve důkladně vyčistěte. Zbavíte se tak případných škůdců a předejdete plísním.
  • Vybírejte na uskladnění jen takovou zeleninu, která je bez vad. Stejně tak odstraňte před uskladněním veškeré listy.
  • Pamatujte, že zelenina a ovoce se neskladují v jedné místnosti. Jinak se stane to, že zelenina začne kvasit a ovoce bude chutnat po zelenině.
  • Ideální teplota pro skladování zeleniny je okolo 3°C, vlhkost pak v rozmezí 70 – 80 %. Obojí lze regulovat větráním – pro snížení teploty i vlhkosti (během suchého počasí). Zvýšit vlhkost pak můžete například kropením podlahy vodou.
  • Nezapomínejte takto uskladněnou zeleninu pravidelně kontrolovat a to minimálně 1x týdně.
  • Veškeré napadené kusy zeleniny okamžitě likvidujte, aby se plíseň a jiné nákazy nerozšířily i na zdravou zeleninu.

Další způsoby skladování

Kromě skladování zeleniny třeba ve sklepě existují také jiné způsoby, jak si ji uchovat pro další využití. Mezi nejklasičtější postupy patří zavařování, jeho nevýhodou však je, že při něm přijdete téměř o všechny vitaminy, které zelenina má. Zeleninu, jako je třeba mrkev, můžete zamrazit v mrazáku. Pokud nemáte k dispozici prostory pro skladování, můžete ji usušit, tak totiž zabere jen minimum místa.

 

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *