PAMPELIŠKA – pouhý plevel? NAOPAK! Její účinky jsou úžasné.S nástupem jara venku vše roste, kvete, krásně voní a příroda nabízí velkou škálu tělu prospěšných bylinek, mezi které patří i PAMPELIŠKA, známá také jako Smetánka lékařská. Jak tato rostlina prospívá našemu zdraví?
Pampeliška začíná růst již na začátku dubna a konec její sezóny bývá v září. Nepotřebuje žádnou péči, přesto se vyskytuje téměř všude. Většina z nás vnímá pampelišky jako pouhý plevel, ale málokdo z nás ví, jaké jsou skutečně její účinky.
Z pampelišky se dají využít všechny její části. Nejen květ, ale také listy a kořen. Proč a jak?
KVĚT:
- je prospěšným pro dýchací cesty
- podporuje úpravu krevního tlaku
- podporuje imunitní systém
- má vysoký obsah vitamínu C
- zklidňuje kašel
- je ideální pro přípravu medu a čaje
LISTY:
- mají vysoký obsah vitamínů C, B, D, A
- obsahují křemík, vápník i draslík
- mají dvakrát vyšší obsah železa než špenát
- jsou vhodné pro přípravu zdravých salátů
KOŘEN:
- snižuje cholesterol
- podporuje produkci žluči
- podporuje trávení
- má schopnost detoxikace
- pomáhá při čištění jater i ledvin
- zbavuje tělo škodlivých jedů z cigaret a alkoholu
Listy pampelišky by se neměly konzumovat během kojení. Je zde riziko, že mateřské mléko zhořkne.
Při sušení pampelišek je nutné dávat pozor na to, aby listy nezhnědly a kořen nezčernal. V takovém případě začněte sušit raději znovu.
Z pampelišek si můžeme také připravit velké množství pochutin, které potěší nejen naše chuťové pohárky, ale především naše tělo svými blahodárnými účinky. Je libo výborný salát, pampeliškový čaj s pampeliškovým medem, či pampeliškovou kávu? Tady je pár snadných receptů..
PAMPELIŠKOVÝ MED
Potřebujete: Šťáva z jednoho citrónu, jeden a půl pomeranče, cca košík květů, litr vody a kilogram krupicového cukru
Postup: Listy řádně properte vodou, aby se zbavily pylu a hmyzu, následně je dejte do hrnce. Přidejte vymačkanou šťávu z ovoce a nechte lehce podusit. Přistrouhejte kůru z pomeranče a hotovou směs nechte celou noc odstát. Druhý den směs přeceďte a vraťte do hrnce, přidejte cukr a vodu a vařte do zhoustnutí. Hotový med si pak můžete přidat třeba právě do čaje.
PAMPELIŠKOVÝ SIRUP
Potřebujete: menší košík květů, citrón, kilo cukru a jeden litr vody
Postup: Květy nechte nejprve vylouhovat, přibližně dva dny, poté je slijte, přidejte citron, cukr a vodu a vše společně opět svařte.
PAMPELIŠKOVÝ SALÁT
Potřebujete: malý košík pampeliškového listí, stejný poměr baby špenátu nebo kopřiv, jeden citrón, dvě hrsti naklíčené červené čočky, vlašské ořechy a olivový olej, sůl, pepř
Postup: Ořechy opražte na pánvi, mezitím smíchejte všechny ostatní suroviny. Ochuťte solí a pepřem, jemně zakápněte olivovým olejem a salát je na světě.
PAMPELIŠKOVÁ KÁVA
Nejprve musíte kořeny pampelišky vykopat. Poté opravdu důkladně umýt od hlíny a nečistot. Čistý kořen nakrájejte na menší kousky, vyskládejte na plech a sušte v troubě na dvěstě stupňů. Kořen musí být po usušení tvrdý, hnědý a snadno lámavý. Takto připravený kořen pampelišky nameleme a připravujeme stejně jako tureckou kávu. Nezapomínejte na to, že voda musí být vroucí.
PAMPELIŠKOVÝ LIKÉR
Potřebujete: kostka droždí, malý košík květů, citrón, pomeranč, kilogram cukru a dva litry vody
Postup: Oprané listy dejte do hrnce, ovoce nakrájejte na tenké plátky, přidejte k listům a vše spařte. Poté obsah hrnce přikryjte folií a dva dny louhujte na slunci… Do velké lahve dejte cukr, přidejte květy s ovocem, zalijte čistou vodou a nahoru rozdrobte droždí. Zadělejte plátýnkem a nechte kvasit další cca dva měsíce. Po této době vykvasí výborný likér, který podáváme vždy před jídlem.
Pampelišky jsou opravdu přírodní zázrak, který prospívá našemu tělu a je všem dostupný.