Září a říjen – měsíce, kdy houbařská sezóna začíná a zároveň i vrcholí. Existuje nespočet jedlých, nejedlých i doslova jedovatých hub..
Pravý hřib – nejznámější houba mezi houbaři
Mezi nejznámější jedlou houbu patří každopádně pravý hřib – houbaři také nazývaný hřib „pravák“. Mezi jeho nejznámější charakteristické znaky patří zaručeně bílá dužina, která se nemění, a především příjemná chuť a vůně. Mimo jiné se jedná o kulinářsky nejoblíbenější houbu, která má nejširší zastoupení v české kuchyni.
Inspirace pro kuchaře
Medailonky na sušených hříbkách
500 g brambor nakrájíme ve slupce na čtvrtiny, přendáme na plech a pokapeme troškou oleje. Brambory mírně osolíme a pečeme na 200 °C cca 20 min., poté snížíme teplotu na 160 °C a dopečeme během dalších 20 min.
Ze 3 kuřecích prsou nakrájíme menší medailonky, které poté osolíme a opepříme, můžeme přidat provensálské nebo jiné bylinky podle naší chuti a fantazie. Maso osmahneme na pánvi na olivovém oleji.
Nakonec v hluboké pánvi uvaříme jíšku ze lžíce mouky a kousku másla a zalijeme ji 150 ml teplého mléka. Přidáme 2 hrsti nasušených hříbků, které jsme chvilku předem namočili ve vodě a následně scedili. Takto povaříme minimálně 15 minut při střední teplotě plotny. Nakonec přidáme 3 trojúhelníčky taveného sýra a vymícháme omáčku dohladka. Na závěr osolíme a opepříme.
Medailonky podáváme s bramborami, přelité omáčkou.
Hříbková omáčka s karlovarským knedlíkem
Kus hovězí kýty uvaříme v tlakovém hrnci během cca 40 min. spolu s novým kořením a bobkovým listem. Hlavně si ponecháme vývar, nevyléváme ho.
Na 2 lžících másla v kastrolu orestujeme 1 cibuli, přidáme 2 hrsti buď sušených nebo čerstvých hříbků a opečeme. Zalijeme cca půl litrem hovězího vývaru, zahustíme moukou, kterou předtím rozmícháme v mléce. Povaříme asi 20 min. Omáčku zjemníme kelímkem smetany, dochutíme solí, pepřem a lžící octa.
Na karlovarské knedlíky nakrájíme 4 bílé rohlíky na kostičky a necháme trochu oschnout, poté navlhčíme mlékem. 5 ks vajec rozdělíme na žloutky a bílky. Do žloutků přidáme půl litru mléka, špetku muškátového oříšku, sůl a 300 g hrubé mouky. Takto vytvoříme hladké těsto. Naopak do pečiva přidáme pytlík petrželové nati a lehce promícháme. Nakonec k rohlíkům a petrželce opatrně promícháme sníh z bílků. Pomocí potravinové fólie vytvarujeme z těsta knedlíky, fólii pevně uzavřeme a na několika místech propícháme opatrně vidličkou. Vaříme cca 20 min..
Omáčku podáváme s masem a knedlíkem.
Zapečené špagety na hříbkách
Uvaříme si 500 g špaget podle návodu, které po scezení přesuneme do hlubšího pekáčku.
Troubu si rozpálíme na 170 °C.
V hlubší pánvi osmahneme 250 g salámu junioru, který jsme nakrájeli na kostičky, přidáme dvě hrsti sušených nebo čerstvých hříbků, provensálské koření a trošku drceného kmínu. Směs nasypeme ke špagetám, pořádně promícháme.
Nakonec zalijeme kelímkem smetany, ve kterém jsme rozmíchali 3 vejce a poklademe plátkovým sýrem.
Zapékáme, dokud se sýr dobře nerozpustí.
Pozor! Často se stává, že hřib můžete zaměnit za tzv. „hořčák“ = hřib žlučový. Tento hřib sice není jedovatý, ale nejedlý ano. Mimo jiné je známý pro svou intenzivní hořkou chuť, v tu chvíli je bohužel veškeré vaše úsilí v kuchyni zkaženo a k vyhození.
0 komentáøù