Královna českých sadů

Zář 19, 2019 | Jídlo, Radíme

Toto kouzelné ovoce nám poprvé představil Karel IV. první český král, který se stal císařem Svaté říše římské, když její plody dovezl z Francie. Najdeme je v povidlech, ovocných knedlíkách, dělají se z nich koláče, suší se. Pořád si nejste jisti, o jakém ovoci je řeč? A co když Vám napovíme, že nejvíce nám chutná tekutá? Destilací a kvašením vyráběný moravský skvost – Slivovice! Teď už určitě víte! Ano, řeč je o švestkách.

Švestka domácí je v našich sadech oblíbený strom z rodu slivoň s namodralými šťavnatými plody. Do první poloviny 20. století patřila mezi nejrozšířenější ovocné stromy v Česku, její plody děti sbíraly podél cest, dnes ji najdeme u každého staršího domku nebo chatky. Je s ní spojena opravdu značná část české historie. A z jejich plodů jsme začali vyrábět, hned po pivu, nejtradičnější český alkoholický nápoj.

Není švestka jako švestka

Možná si myslíte, že švestka je jen jedna, ta domácí a hotovo. Opak je však pravdou, na světě je přes 6000 vyšlechtěných nebo krajových odrůd slivoní. Přičemž slivoně se dělí na švestky, pološvestky, mirabelky, slívy a renklódy.

Jsou zdravé?

Pokud čas od času trpíte zažívacími problémy a zácpou jsou švestky považované za přírodní projímadlo. Mají opravdu neuvěřitelně pozitivní účinky na naše trávení. Skládají se z vlákniny, antioxidantů, vitamínů, bílkovin, minerálních látek jako jsou vápník, železo, fosfor a ze sacharidů. Z 80% jsou tvořeny vodou a také z cukru. Právě látka sorbitol a vláknina jsou ty hlavní ingredience, které působí projímavě, přesto nijak agresivně, proto je to ideální projímadlo pro děti. Pozitivně ovlivňují metabolismus, zvyšují imunitu, podporují činnost střev a díky biotinu mají i dobrý vliv na pleť, vlasy a nehty.

Univerzální pomocník v kuchyni

Další nespornou výhodou tohoto ovoce je, že kromě toho, že jsou dobré a zdravé, jsou i univerzálním pomocníkem v kuchyni. Nespočet receptů, ve kterých hrají důležitou roli právě švestky mluví za své. Nyní se podívejme na pár tipů, které zaujmou každého, přesto nejsou tak známé.

  1. Recept pro děti – Švestková nutela

1,5 kg zralých švestek
500 g cukr
1 vanilkový cukr
100 – 150 g hořké čokolády
rum podle chuti

Švestky nejprve budete muset vypeckovat. Poté přivést k varu a povařit 15 minut, aby byly doměkka. Šťávu, která se vyvaří slít. Po vychladnutí je potřeba švestky pořádně rozmixovat, a poté vmíchat čokoládu a podle chuti i rum. Nyní i když budete toužit ochutnat, nechte vše rozležet alespoň 24 hodin při pokojové teplotě. Poté znovu rozmixovat a následně švestkovou nutelu naplňte do skleniček a sterilujte 15 minut při 80 °C.

  1. Chuťovka během grilovačky

4 broskve
1 balíček sušených švestek
200g krájené slaniny
5 lžic másla
50ml bílého rumu
2 lžíce medu

Pokud máte rádi zajímavé a netradiční kombinace, které překvapí Vaše kamarády, určitě vyzkoušejte prolnutí sladkých a slaných chutí. Tento recept se týká broskví a sušených švestek. Sušené švestky zabalte do slaniny a napíchejte na grilovací jehly nebo na špejle. Jako druhou chuťovku zvolte čerstvé broskve, které oloupete, rozkrojíte napůl a zbavíte pecek. Pokud zvolíte kompotované broskve nemusíte je nijak upravovat. Připravené broskve naložte do omáčky z rozpuštěného másla, bílého rumu a medu. Broskve necháme marinovat aspoň hodinu, ale pokud to vydržíte déle, určitě je tam nechte klidně delší dobu. Poté broskve zabalte stejně jako švestky do plátků slaniny a dejte na gril. Gril by neměl být příliš rozpálený, spíše jen lehce rozhořelý.

  1. Švestkové růžičky pro malé i starší

Listové těsto 260 g
Velké zralé švestky 10 ks
vanilkový cukr 10 g
žloutek 2 ks
moučkový cukr na posypání

Pokud máte rádi listové těsto a často jej používáte při výrobě například čertíků (zabalené minipárečky v listovém těstě, potřené kečupem a posypané grilovacím kořením), nebo sýrové šneky. Máme pro Vás zajímavý recept, kterým hodíte Váš kulinářský um zase o něco výš!  Rozválejte listové těsto a nařezejte na proužky o rozměrech zhruba 20 x 2 cm, ty rozložte tak, aby mezi sebou měly zhruba 8 cm velké rozestupy. Na proužky z těsta rozložte plátky švestek. Posypte vanilkovým cukrem a opatrně srolujte do růžiček. Okraje potřete žloutkem, nebudou se Vám díky tomu rozbalovat. Naskládejte na plech na pečící papír. Pod zavřeným víkem pečte na nepřímém žáru při 220 °C. Po 15 minutách vyndejte růžičky z grilu a poprašte je moučkovým cukrem.

  1. Zapomenutá vánoční klasika našich babiček

hrst sušených švestek
hrst sušených jablek
hrst vlašských ořechů
kousek perníku
čokoláda

Zapomenutá vánoční tradice našich babiček patřila mezi každoroční hřeb štědrovečerního večera, která provonila každý kout domu. Na omáčku ze sušeného ovoce stačí hrst sušených švestek a jablek, hrst vlašských ořechů a kousek perníku. Do omáčky se namáčela ještě teplá vánočka. Nikdo ji asi neřekne jinak než černá omáčka, jelikož barvu ji propůjčují právě sušené švestky, perník a čokoláda. Sušené ovoce a ořechy musíte nejprve uvařit ve vodě doměkka, to potrvá asi 45 minut. Ovoce změkne a částečně se rozpadne, ochutí a osladí vodu, ve které se vařilo, takže vznikne takový zvláštní vánoční kompot. Do něj se na závěr vmíchá nakrájený perník, který tenhle kompot během pár minut zahustí, a nakonec přijde zmiňovaná čokoláda.

  1. Švestkové bonbóny

2/3 hrnku bílého vína, ideálně chardonnay
1 čajovou lžičku práškové želatiny nejlépe přírodního citrusového pektinu
1/2 hrnku sypkého cukru krystal
1 hrnek sypkého cukru krupice

V hrnci vařte 20 minut nakrájené a vypeckované švestky s vínem, dokud nebudou zcela měkké.  Následně směs propasírujte. Ve vedlejší misce smíchejte želatinu s cukrem a nechte odstát. Znovu zahřejte švestkové pyré a nechte 15 minut povařit. Následně přidejte do pyré směs želatiny a cukru. Na mírném ohni vařte 2 minuty. Na plech připravte pečící papír a směs na něj vylijte. Zakryjte a nechte 24 hodin odležet. Druhý den překlopte na další pečící papír a opět nechte 24 hodin odležet. Před servírováním odstraňte opatrně papír a nakrájejte na kostičky a obalte v cukru.

  1. Chuťovka pro pány

vepřová panenka 800 g
hřebíček ½ ks
badyán ½ ks
skořice ¼ lžičky
řepkový olej 1 lžíce
mrkev 2ks
česnek 8 stroužků
sušená šunka 4 plátky
sušené švestky 8-12 ks
sůl
pepř

A na závěr představíme malou specialitku, kterou získáte srdce nejednoho muže, jelikož jak všichni víme, láska prochází žaludkem. Stále oblíbenější se stává v mnoha českých kuchyních kombinace masa na sladko. Proto určitě vyzkoušejte náš recept. Panenku nejdříve očistěte a poté potřete směsí z utlučeného badyánu, hřebíčků, skořice a oleje. Mrkev překrojte a povařte 5 minut.  Maso osolte a obalte sušenou šunkou. Vložte do mísy a kolem rozložte mrkev, česnek a švestky. V troubě pečte na 200°C asi 15-20 minut. Podávat ji můžete s bramborami.

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *