7 tipů, jak si obalit nervy a nepřibrat

Jídlo, Krása, Zajímavosti, Životní styl

Že nám čokoláda pomáhá od stresu, to víme skoro všichni. Ale bohužel, po čokoládě se tloustne. Jaké jiné potraviny nám tedy pomohou bránit se únavě a každodenní zátěži a zároveň neohrožují štíhlou postavu?

Avokádo

Když na vás jde splín a únava, zkuste místo sladkostí sáhnout po avokádu. Obsahuje totiž tyrosin, který stimuluje a zlepšuje funkci mozku, povzbuzuje tvorbu hormonu štěstí endorfinu a tím pomáhá potlačovat úzkostné stavy. Tyrosin je důležitý také pro tvorbu stresových hormonů, jako je adrenalin a noradrenalin, jež se postarají o přísun energie, kterou potřebujeme při zvládání obtížných situací.

Kde tyrosin najdeme: nejen v avokádu, ale také ve výrobcích ze sóji, v kuřecím masu, rybách, sezamových a dýňových semínkách.

Bílý čaj

Polyfenoly obsažené v čaji patří mezi antioxidanty chránící buňky našeho těla před stresem, stárnutím a podle mnoha studií působí i v prevenci proti rakovině. Při stresu vznikají volné radikály, které pronikají do buněčných organismů. To může zpomalit regeneraci organismu a vyvolávat únavu. Nejvyšší obsah polyfenolů má díky minimálnímu zpracování právě bílý čaj. Kromě polyfenolů obsahuje také látku theanin, která pomáhá zlepšovat náladu a navozuje pocit uvolnění. Sáhněte ale po kvalitním, nejlépe sypaném čaji, a zapomeňte na nekvalitní ochucené sáčkové náhražky, které se vyrábějí z čajových zbytků po kvalitních čajích.

Kde najdete antioxidanty: ořechy, rostlinné oleje (sójový, řepkový, olivový olej), luštěniny, obilniny, celozrnné pečivo a cereálie, ryby, hovězí maso, drůbež, brambory, špenát, brokolice, rajčata.

Losos

Náš mozek a celá nervová soustava jsou příznivě ovlivňovány dostatkem tzv. omega-3 mastných kyselin. Ty zlepšují paměť, zvyšují náladovou vyrovnanost a dokonce snižují riziko Alzheimerovy choroby.  Při zvýšené konzumaci omega-3 mastných kyselin dochází ke zlepšení i u některých psychických onemocnění, např. u depresí a depresivních stavů. Omega 3 mastné kyseliny také posilují imunitu a citelně zvyšují naši odolnost vůči stresu. Regulují produkci “hormonu štěstí” serotinu, který přispívá k dobré náladě.

Kde je také najdete: sleď, makrela

Banán

Pokud má lidský organismus nedostatek serotoninu, může se stát, že se člověk cítí smutný, trpí úzkostí, změnami nálad a špatně spí. Za tvorbu této zodpovídá aminokyselina zvaná L-tryptofan. Tělo si ji nedokáže samo vytvořit, a je tedy nutné ji přijímat v potravě. Naleznete ji především v mléce a mléčných výrobcích, luštěninách, kešu oříšcích a v drůbežím mase. A také v banánech.

Kde jej také najdete: Tryptofan se vyskytuje kromě výše zmíněných potravin také v telecím mase, krůtím mase, pečivu, slunečnicových semínkách, ovesných vločkách, ředkvičkách, špenátu, fazolích a několika dalších potravinách.

Vlašské ořechy

Miska vlašských oříšků nejenže zajistí správnou činnost svalů, ale také zmírní bolest hlavy, nervozitu a podrážděnost. Výborně také poslouží ke zmírnění PMS. Je tomu proto, že stres, únava a nervové vypětí mají vliv na úbytek hořčíku v lidském těle. Hořčík zmírňuje bolesti hlavy, nervozitu, podrážděnost a dodává nám energii. Také pomáhá posilovat imunitní systém a hraje zásadní roli v prevenci proti infarktu.

V čem ho najdete: banány, ořechy, mandle, kvalitní čokoláda (70 % kakaa), tmavá listová zelenina, obilniny, celozrnné pečivo, jogurty.

Hořká čokoláda

Nejznámější a nejoblíbenější “drtič stresu” je samozřejmě čokoláda. S pocity blaženosti a uvolnění, které v nás pozřená tabulka čokolády umí vyvolat, souvisí tzv. anandamid, informační molekula, která se přirozeně vyskytuje v lidském mozku. Pomáhá ovlivňovat vnímání bolesti, vznik depresí, chuť k jídlu, paměť i plodnost. Anandamid se nachází v kakaových bobech, a tedy i v kvalitní čokoládě s vysokým obsahem kakaa nad 70 %. Mějte se proto rádi a mlsejte jen kvalitní čokoládu s vysokým podílem kakaa.

Špenát

Proti depresím a únavě účinkuje pořádná porce špenátu. Proč? Protože špenát obsahuje kyselinu listovou (vitamin B9), jež se podílí na tvorbě látek důležitých pro funkci nervové soustavy. Její nedostatek může být u některých lidí příčinou špatné nálady nebo dokonce depresí. A protože tohoto vitaminu máme jako populace obecně málo, je zapotřebí hlídat si jídelníček a zvýšit přísun potravin kyselinu listovou obsahujících. Pozor by si na dostatek tohoto vitamínu měly dát především těhotné ženy, protože napomáhá zdravému vývoj i plodu.

V čem ho najdete: játra, fazole, vlašské ořechy, špenát, chřest.

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  1. Domů
  2. Životní styl
  3. 7 tipů, jak si obalit nervy a nepřibrat