Dělená strava. Pamatujete? V 90. letech, kdy byl český národ nadšen vším, co přicházelo zpoza „železné opony“, se na televizních obrazovkách objevila navrátivší se herečka Lenka Kořínková. Šokovala australskými zážitky, bláznivými oblečky, ale i dívčí postavou. Zájem o Lenku Kořínkovou smetl čas. Redukce hmotnosti dělením stravy na „kytičkovou a zvířátkovou“ (jak herečka princip poněkud infantilně nazývala) však funguje stále. Je to vyzkoušeno.
Tělo myslí na horší časy
Abychom se odhodlali ke změně jídelníčku, vezměme si na pomoc trochu teorie. Podstata tak zvané dělené stravy není žádným šarlatánstvím, funguje na biologickém základě. Lidské tělo poměrně špatně tráví bílkoviny, když současně musí zajišťovat štěpení sacharidů. A naopak. Dříve bylo potravin málo, a tak se naši předkové snažili zkombinovat je, aby jim strava dodala síly a na dostatečně dlouhou dobu utišila hlad. Věděli, že například luštěniny bez živočišných bílkovin jsou „jalové“, a tak když mohli, přidali k hrachu kus uzeného, k masu knedlík, k vejcím a tvarohu notný krajíc chleba. Lidský organismus si při svém chodu vybírá tu nejsnadnější práci – než by při trávení třídil nesourodé potraviny, raději něco odloží na později, a to ve formě zásobního tuku. Protože stav nouze, kdy by organismus využil zásob, nenastává, sádlíčka na horší časy přibývá.
Brambory bez masa, maso bez brambor
Metoda dělené stravy rozlišuje potraviny tří skupin: proteiny (bílkoviny), škroby (sacharidy) a potraviny neutrální. K proteinům řadíme maso, neslazené mléčné výrobky, vajíčka. Mezi škroboviny patří obilniny, mouka, brambory, rýže, luštěniny, cukr, med, ovoce. Skupinu neutrálních zastupují především zelenina, houby a oleje. Aby tělo začalo využívat vlastních tukových zásob, musíme jíst vždy pouze potraviny z jedné nebo druhé skupiny. Zeleninu nebo olej můžeme přidávat k oběma skupinám potravin. Příklad: k bramborám můžeme dušenou sladkokyselou zeleninu zahuštěnou moukou, ale bez masa. Ale zelenina k masu nesmí být zahuštěna žádnou škrobovinou a nemůžeme k tomu jíst brambory. A podobně. Možné kombinace a kuchařské předpisy pro dělenou stravu je možno najít na tématu věnovaných internetových stránkách.
Několik zkušeností
- Už ráno si určete, zda budete mít den bílkovinový nebo sacharidový
- Na dělenou konzumaci myslete už při nakupování. Hleďte doma mít vždy alespoň „univerzální“ hlávku zelí pro náhlý hlad.
- První dny se organismus rychle odvodňuje (častější močení)
- Při proteinových dnech může být „divný“ pocit v ústech
- Váhový úbytek se někdy objeví až po 14 dnech, ale pak odchází i půl kila týdně.
- Važte se vždy ve stejnou dobu
- V bílkovinových dnech obvykle ubýváte, v sacharidových si jen držíte dobyté pozice
- Po přechodu je všechno horší
Foto: Freerangestock.com
0 komentáøù