Léto skončilo a spolu s podzimem přišel čas na podzimní recepty. Mezi typická podzimní a zimní jídla patří různě upravovaná husa a kachna. Husí a kachní pokrmy považujeme za tradiční české jídlo, avšak tito ptáci se pravidelně vyskytují na talířích i v jiných světových kuchyních.
O úpravě husy se všeobecně traduje, že není vůbec jednoduchá, ale je tomu vskutku tak? Přesvědčte se sami, přinášíme vám k vyzkoušení hned několik zajímavých tradičních i netradičních husích receptů.
Husí prsa v kořeněném víně
Co budete na 4 porce potřebovat:
- 2 husí prsa
- 250 ml červeného suchého vína
- 4 cl rumu
- 6 lžiček cukru
- 2 tyčky skořice
- 6 hřebíčků
- 2 pomeranč
- 250 ml vývaru
- Sůl
- Pepř
- Máslo
Postup práce:
- Nejprve nechte v kastrůlku zkaramelizovat cukr, který pak zalijte červeným vínem. Do této směsi přidejte skořici, hřebíček a kůru z poloviny pomeranče. Duste několik minut.
- Svařené víno odstraňte ze zdroje tepla a přidejte do něj rum.
- Husí prsa osolte a opepřete a dejte na pekáč s roštem kůží dolů.
- Pekáč vložte do studené trouby a pečte při 180 stupních cca 1 hodinu.
- Husu potírejte svařeným vínem.
- Po hodině pečení husu otočte kůží nahoru. Do pekáče přidejte zbytek vína. Snižte teplotu na 130 stupňů a pomalu opékejte ještě dvě hodiny. Tento čas je určen pro husí prsa o velikosti okolo jednoho kilogramu. Pokud máte větší husí prsa, je nutné pečení ještě o něco prodloužit.
- Správně upečená kůže musí být pěkně křupavá. Pokud není, nastavte na 5 posledních minut teplotu pečení na 250 stupňů.
- Omáčku vyrobíte z vývaru, který ohřejete v kastrůlku, do něhož přidáte trochu husího výpeku a másla.
- Husí prsa servírujte s knedlíky a pečenými jablky.
Svatomartinská pečená husa
Svatý Martin na bílém koni se již blíží, dorazí k nám již celkem brzy a spolu s ním i hody. A jaké by to byly hody bez té pravé dobře upečené Svatomartinské husy?
Co budete potřebovat:
- 4 kilová husa
- Sůl
- Celý kmín
- Jablko
- Hruška
- Vývar
Postup práce:
- Pokud máte mraženou husu, nechte ji rozmrazit již den předem.
- Minimálně 12 hodin před pečením do kůže i vnitřku husy pořádně vetřete sůl.
- Celou husu pokmínujte.
- Dovnitř husy vložte celé jablko a hrušku.
- Dejte na pekáč s roštem a přikryjte alobalem, pečte při 130 – 150 stupních 1,5 hodiny. Průběžně husu podlévejte vývarem anebo alespoň horkou vodou.
- Husa se podává s knedlíkem a červeným zelím.
Gordon Ramsay vánoční husa
Tato husa je skutečnou delikatesou. Její přípravy se nemusíte vůbec bát. Tajemství její delikátní chuti tkví v citronech.
Co budete potřebovat:
- Minimálně 4 kilovou husu
- 2 pomeranče chemicky neošetřené
- 2 citrony chemicky neošetřené
- Med
- Čínské koření (pět bylinné)
- Kamenná sůl
Postup práce:
- Nejprve si připravte husu (očistěte od případných zbytků peří, omyjte a osušte).
- Vytvořte si speciální směs koření. Tu vyrobíte nastrouháním kůry ze dvou chemicky neošetřených citrónů anebo pomerančů. Můžete také vytvořit směs 1:1.
- Nastrouhanou kůru dejte do třecí misky, kam přidáte i sůl a dvě čajové lžičky čínského koření. Vše paličkou pořádně utřete, aby se chutě a vůně propojily.
- Když máte koření připraveno, vezměte pořádně ostrý nůž a nakrojte povrch husy. Řežte ve vzdálenosti cca 1 cm po celé ploše, a pak do kříže tak, aby vznikla mřížka.
- Vezměte směs koření a důkladně ji vetřete do husí kůže. Pořádně husu promasírujte a nezapomeňte na žádný záhyb.
- Dovnitř husy vložte dva rozpůlené citrony a položte na pekáč s roštem.
- Husu dejte do rozpálené trouby a pečte 50 minut na plný výkon.
- Po 50 minutách husu vytáhněte, slijte rozpálené husí sádlo (sádlo nelikvidujte, je zdravé!) a celou husu pořádně pocákejte medem. Husa půjde ještě do trouby, ale ještě dříve, než ji tam vložíte, ostrým nožem nařízněte stehýnka (aby se nedržela tak blízko těla). Husa se tak rychleji upeče.
- Nechte ji dopéct do zlatova.
- Pak husu vyndejte z trouby a zakryjte celý pekáč i s husou alobalem a nechte ji tak cca 15 – 20 minut.
- Pak můžete husu porcovat a podávat. Správně upečená husa by měla jít porcovat velice snadno.
Foto: Pixmac.cz
0 komentáøù