Jitrocelový sirup je stařičký voňavý prostředek proti kašli. Nejen, že je jemný a účinný zároveň, ale svou medovou chutí hladí a chlácholí bolavé hrdélko. Doba, kdy má v sobě jitrocel nejvíce síly, nastává právě teď a domácí výroba tohoto výborného sirupu je navíc překvapivě snadná.
Jitrocelový sirup obsahuje především slizy, třísloviny a vitamín C. Tyto látky působí ve vzájemné kombinaci a jejich účinky se doplňují. Usnadňuje proto vykašlávání, posiluje horní cesty dýchací, uvolňuje a rozpouští hlen, ulevuje při zánětech průdušek a mandlí a nápomocný může být i při katarech či záchvatech astmatu. Je vhodný i pro malé děti, kterým jej můžeme podávat od tří let věku.
Existuje několik způsobů výroby tohoto léku. Ale především kvůli zachování vysokého obsahu vitamínu C, který se varem ničí, bychom se měli rozhodnout pro výrobu postupným kvašením, která je zároveň i ze všech postupů nejjednodušší. Tedy jak na to:
Potřebujeme dostatek čerstvých listů jitrocele kopinatého a cukr. Jitrocel má největší sílu před vykvetením, ale nic nám nebrání nakládat sirup kdykoli během jara či léta. Pak ještě potřebujeme zavařovací sklenici se šroubovacím víčkem. Na dno sklenice dáme asi centimetrovou vrstvu cukru a na ní stejnou vrstvu jitrocelových listů natrhaných na malé kousky. A pak pravidelně opakujeme – cukr, jitrocel, cukr, jitrocel,…, dokud není sklenice plná. Skončíme opět vrstvou cukrovou. Sklenici následně postavíme na teplé místo, ale ne na přímě slunce. Ideální je místo u jižní zdi, která sálá teplo a udržuje tak příhodné podmínky pro kvašení. Do týdne uvidíme, jak se sklenice začíná plnit hnědou olejovitou tekutinou – naším vzácným sirupem. Její obsah si zároveň „sedá“, takže asi po 10 dnech je vhodné opět přidat několik dalších cukrovo-jitrocelových vrstvev.
Sirup je hotový asi za měsíc až 6 týdnů. Tmavě hnědou táhlou tekutinu ze sklenice slijeme do menších vyvařených lahviček a uchováme v lednici. A rovnou se můžeme vydat natrhat další várku jitrocelových listů a sklenici naplnit znovu. A pak znovu a znovu, po celé léto, až si připravíme dostatečnou zásobu voňavého jitrocelového sirupu pro chraplavé zimní měsíce.
Foto: Pixmac.cz
0 komentáøù