Pohanka do českého jídelníčku od pradávna patří

Jídlo, Životní styl

Pohance možná uškodilo, že byl kolem jejího „znovuobjevení“ činěn takový humbuk. Také její oblibě neprospělo, že ji některé ženy předkládaly na stůl s významně vztyčeným ukazováčkem. Protože jak zní mužské heslo? „Co je zdravé, není dobré!“ Jenže pohanku můžeme připravovat tak, že si na ni naši strávníci zvyknou a posléze jistě i oblíbí. Konec konců – máme ji v genech, naši prapředkové na pohance vyrostli.

 

Pohanka má v kuchyni využití stejné jako obilniny, z botanického hlediska ale patří do čeledi rdesnovitých. Na poli bychom ji asi nepoznali, obzvlášť když kvete. Nepodobá se klasům, je obsypána hrozny bílých a narůžovělých květů. Je nenáročná na pěstování, proto se už v 16. století rozšířila na našem území jako potravinová rostlina. Ve 20. století se zájem zemědělců obrátil k výnosnějším plodinám, ale například v ruské či ukrajinské lidové gastronomii nikdy neopustila pozici jedné ze základních potravin. Kromě trochu zvláštní chuti a příjemné konzistence má pohanka významné nutriční hodnoty: obsahuje jinak dost v potravinách poměrně vzácný rutin, který působí preventivně proti cévním nemocem. Odborníci na výživu o pohance rovněž uvádějí, že napomáhá při léčbě hemoroidů a křečových žil. A rovněž doporučují, aby pohanku jedli lidé fyzicky i duševně hodně namáhaní.

 

Rychlé kaše, přílohy či polévky

Základní úprava pohanky je jednoduchá a velmi rychlá – počítaná na minuty. Pohankové krupky je pouze třeba dobře proprat (promnout) v teplé vodě a pak tři čtyři minuty povařit v asi dvojnásobném objemovém množství vody. Pak hrnec s pohankou utěsníme a necháme asi deset minut stát v teple. Někdo radí zabalit hrnec do peřin nebo alespoň do ručníku. Osvědčil se ale i modernější způsob: pohanku připravovat v tlakovém „rýžovaru“ v mikrovlnné troubě, pak zavřít ventil a nechat dojít.

Pohanka se používá asi tak jako rýže: můžeme z ní upravit sladkou kaši (vaříme v mléce, až se krupky mírně rozpadnou, pak přisladíme a ochutíme tím, co máme na kaši rádi). Nebo do vařené a osolené pohanky vmícháme mírně osmaženou cibuli a podáváme jako přílohu k masu (výpek nebo omáčka pohanku dochutí). Dobře propranou pohanku můžeme také zavářet do polévek.

 

Pohankové hamburgery

Jestliže teprve chcete s pohankou ve své kuchyni začít, zkuste pohankové karbanátky. Smažené placičky děti vždy nadchnou a neodolá jim ani trochu v jídle „obezřetný“ mužský. Podávané s bramborovou kaší nebo novými bramborami a čerstvým salátem se stanou jedním z velmi oblíbených jídel.

Pohanku připravíme podle základního předpisu. Do vychladlé přidáme rozetřený česnek, majoránku nebo vlastní zelené bylinky (například kerblík), osmaženou cibuli, dvě vejce, sůl a tolik strouhánky, aby se vytvořilo měkké těsto. Vytvarujeme placičky, lehce obalíme ve strouhánce a opékáme jako karbanátky.

 

Foto: Freerangestock.cz

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  1. Domů
  2. Životní styl
  3. Pohanka do českého jídelníčku od pradávna patří