Povídání o třešních

Jídlo, Rodina, Zajímavosti

I když tomu letos počasí moc nenapovídá, máme tu sezónu třešní. Lidé mají třešně spjaty s různými symboly již od pradávna, ponejvíce však symbolizují lidskou sexualitu. Mimo to si je lidé spojují také s mládím, krásou a létem. O třešních zpívá celá řada zpěváků (Waldemar Matuška, Alkehol, či Modern Talking). Právě pro svou symboliku si třešně jako logo vybrali i komunisté. S třešněmi máme spojenou i celou řadu pranostik a pořekadel. Ne nadarmo se říká: „Je to taková třešinka na dortu.“. Víte však, proč je doopravdy dobré třešně jíst?

 

Něco málo o třešních

Třešně se skládají z 80% z vody a dále pak z vitamínů B, E, P, betakarotenu a vitamínu C. Z minerálů obsahují draslík, vápník, hořčík, železo, zinek a fosfor. Vitamín P, nebo také Rutin, je látka, která zpevňuje stěny kapilár, snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu a posiluje účinek vitamínu C, kromě toho třešně ještě mají také močopudný účinek (čistí ledviny) a podporují vyloučení toxinů z těla ven. Pro svůj mírně projímavý účinek jsou třešně také dobrým pomocníkem při hubnutí. Díky vysokému obsahu vápníku třešně zpevňují zuby (podporují i jejich růst), léčí paradentózu, zpevňují kosti a zklidňují artritidu. To však není vše, co třešně umí. Konzumace třešní podporuje léčbu cukrovky, jelikož zvyšuje produkci inzulínu, tlumí bolest páteře, má mocný protizánětlivý efekt, a také řeší problémy se štítnou žlázou. Pravidelné pojídání třešní (v minimálním množství 250 gramů denně) vám pomůže udržet hladinu kyseliny močové ve správné rovině, což ocení hlavně lidé s dnou.

 

Třešně, záchrana nejen pro sportovce

Výzkum Oregonského Institutu Zdraví a Informatiky zjistil, že třešňový džus má velice pozitivní vliv na vaši svalovou sílu, čímž zabráníte vzniku bolestivých následků po sportování. Popíjení třešňového džusu (nejlépe 2x denně) je vhodné hlavně v těch případech, kdy sportovci trpí fibromyalgiemi.

 

Při konzumaci třešní pozor na tekutiny

Také jste se zajímali, proč se při konzumaci třešní musíte vyvarovat tekutin? Je jedno, jestli se napijete před jedením třešní anebo po něm, pokaždé je to průšvih. Ovocné cukry začnou spolu s tekutinou v žaludku kvasit, čímž se uvolňují plyny, které pak tlačí na žaludek. Díky tomuto chemickému procesu vás pak může břicho bolet a neobvyklé není ani zvracení. Pokud tuto fázi ustojíte a směs se dopracuje do střev, čekejte, že vás pořádně prožene. Vůbec tou nejhorší kombinací je konzumace třešní spolu s mlékem anebo se zakysanými výrobky.

 

Co s třešněmi?

Třešně jsou bohužel typ ovoce, který příliš dlouho nevydrží. I ty nejčerstvější třešně v lednici vydrží maximálně dva dny. Je proto důležité, abyste třešně co nejrychleji zpracovali. Použít je můžete do zmrzliny, bublanin anebo jiných koláčů, efektivnější je však jejich zavaření anebo zpracování do marmelád.

 

Foto: Pixmac.cz

0 komentáøù

Pøidat komentáø

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  1. Domů
  2. Zajímavosti
  3. Povídání o třešních