Špenát nám byl po dlouhá desetiletí vnucován v nechutné rozbředlé formě, kdy jej školní kuchaři zhotovovali zcela bez fantazie. Pro mnoho z nás se proto špenát stal nenáviděnou potravinou. Jenže, i když se vědci v pozitivních hodnotách špenátu spletli o jednu desetinnou čárku, špenát stále náleží k důležitým prvkům našeho jídelníčku.
Srpen je právě jedním z měsíců, kdy zahrádkáři nejen u nás v Česku sklízejí špenát. Je tedy momentálně jednou z nejdostupnějších zelenin. Víte však, jak špenát upravit poněkud kreativněji než ve školních jídelnách?
Palačinky se šunkou, špenátem a švýcarským sýrem
Co budete potřebovat na přípravu 8 palačinek:
- 30 gramů másla
- 150 gramů mouka
- 300 ml mléka
- Sůl
- 2 vejce
Na náplň:
- 150 gramů švýcarského sýru
- 100 gramů vařené šunky nakrájené šunky na kostičky
- 250 gramů vařeného špenátu
Na bílou omáčku potřebujete:
- 25 gramů másla
- 25 gramů másla
- 250 ml mléka
- Strouhaný muškátový oříšek
- Sůl
Postup práce:
- Nejprve si připravte těsto na palačinky. Do mísy rozklepněte vejce a přidejte mléko, které vyšlehejte do pěny.
- Pak do směsi přidejte mouku a roztopené máslo. Směs vymíchejte do hladkého těsta.
- Nakonec do těsta přidejte sůl a nechte na deset minut odstát.
- Na rozehřáté pánvi opečte palačinky z obou stran.
- V průběhu vaření palačinek si vytvořte bílou omáčku, tzv. jíšku.
- Hotové palačinky potřete bílou jíškou, a pak pokryjte švýcarským sýrem, špenátem a šunkou.
- Palačinky pak zarolujte a dejte do zapékací misky. Vložte misku do trouby a zapečte (při 200 stupních cca 15 minut).
Koláč Tricolora
Co budete potřebovat na výrobu koláče:
Na těsto:
- 150 gramů másla
- 250 gramů hladké mouky
- Sůl
- 150 gramů čerstvého špenátu
- 1 vejce
Na náplň:
- 2 stroužky česneku
- 1 cibuli
- Muškátový oříšek
- 6 lžic olivového extra virgin oleje
- 250 ml sladké smetany
- 400 gramů brambor
- Oregano, sůl, pepř
- 200 gramů čerstvého hrášku
- 10 cherry rajčátek
- 1 lžíci čerstvě nasekané zelené petrželky
- 3 středně veliké vejce
- 600 gramů cukety
Postup práce:
- Špenát opláchněte a nasekejte. Bez tuku ho orestujte na pánvi. Orestovaný špenát nakonec rozmixujte a dejte stranou.
- Oloupejte a nakrájejte cibuli na drobné kostičky, které pak na oleji orestujte. Posléze k cibuli přidejte hrášek a vařte jej na mírném ohni doměkka.
- V druhém hrnci uvařte brambory ve slupce. Po uvaření dejte vychladnout a oloupejte.
- V další pánvi zahřejte propasírovaný česnek. Na něj položte na plátky nakrájenou cuketu a restujte do křupava.
- Těsto se připraví z mouky, másla nakrájeného na kostičky, špenátové pyré, vejce a soli. Směs důkladně propracujte do hladkého těsta.
- Těsto rozválejte na placku a vložte do kulaté formy s nepřilnavým povrchem. Do těsta několikrát píchněte vidličkou.
- Dno formy s těstem pokryjte plátky uvařené cukety.
- Druhou vrstvu tvoří uvařený hrášek.
- Třetí vrstvou jsou uvařené, oloupané a na plátky nakrájené brambory.
- Nakonec vše zalijete omáčkou, kterou vyrobíte smícháním smetany se solí, oreganem, pepřem, třemi vejci a špetkou muškátového oříšku.
- Povrch koláče na úplný závěr ozdobte cherry rajčátky.
- Takto připravený kláč vložte do trouby rozehřáté na 180 stupňů a nechte péct po dobu 40 – 50 minut.
- Upečený koláč Tricolora vyložte z trouby ven, nechte jej vychladnout a servírujte nakrájený na trojúhelníčky.
Špenátové gnocchi ponořené v Taleggio sýrové omáčce
Co budete na přípravu pokrmu potřebovat:
Na výrobu noků:
- 100 gramů hladké mouky
- 700 gramů vařených rozemletých brambor (pasta)
- 400 gramů špenátu
- Sůl
Na omáčku:
- 250 ml smetany
- 200 gramů sýru Taleggio
- Sůl a pepř
- Na ozdobu pažitku
Postup práce:
- Opláchněte špenát a uvařte jej v osolené vodě.
- V druhém hrnci uvařte brambory ve slupce.
- Uvařený špenát sceďte a vymačkejte, abyste jej zbavili vody. Následně špenát nasekejte na jemné kousky.
- Uvařené brambory slijte a nechte vychladnout.
- Vychlazené brambory pak zbavte slupky a nastrouhejte na jemném struhadle.
- K bramborům přidejte nasekaný špenát, vejce, mouku a sůl. Směs důkladně propracujte a rozdělte na menší části, z nichž vypracujete asi 2 – 3 cm tlusté válečky.
- Válečky pak vidličkou naporcujte na stejně veliké malé gnocchi, které následně uvařte v osolené vroucí vodě.
- Omáčku připravíte tak, že nejprve odstraníte žlutou kůru ze sýra.
- Sýr dále nakrájíte na malé kousky.
- Do rendlíku nalejete smetanu, postavíte na oheň a přidáte na kostky nakrájený sýr.
- Za stálého míchání necháte sýr ve smetaně na mírném ohni rozpustit.
- Ke konci vaření oheň trochu zesilte a přidejte pepř, bílý pepř a sůl.
- Hotové noky zalijte Taleggio sýrovou omáčkou a ozdobte čerstvou pažitkou.
Foto: Pixmac.cz
0 komentáøù