Léto se chýlí k závěru, prázdniny končí, ale řada z nás ještě využívá poslední sluneční paprsky k cestování a poznávání krás naší i jiných zemí. Přestože jsme se naučili dávat si především v zahraničí pozor na to, co jíme, ke konci prázdnin už často slevujeme z přísného dodržování určitých nepsaných pravidel. Jak se chovat, abychom si ani z posledních výletů nepřivezli nevítaný suvenýr v podobě zažívacích problémů?
Nejvíc náchylné jsou malé děti
Právě malé děti jsou zvědavé, všetečné a nemají z ničeho strach. Často vlezou i tam, kam bychom my dospělí nevlezli, a do své pusinky si vloží „poklady“ nám dospělým nepřípustné. A proto i na konci léta dávejte na děti pozor, aby na cestách nestrkaly do úst věci ze země, neolizovaly si ruce a nepily z neprověřených vodních zdrojů. Nejlépe je používat vodu balenou, v zahraničí převařovat i pitnou vodu z kohoutku, pokud není k dispozici balená. Na výlety s sebou berte vlhčené hygienické kapesníčky. Poslouží tam, kde není k dispozici voda a mýdlo. V zemích, které jsou známé jako hygienicky slabší, nekupujte jídlo sobě ani dětem na ulici a vyhněte se také zmrzlinám.
Jaké jídlo je v létě nejrizikovější?
Vyhnout bychom se měli potravinám s vysokým obsahem bílkovin, které neprošly tepelnou úpravou nebo jí prošly jen po velmi krátkou dobu. Jsou jimi např. majonézy, tatarky, pokrmy z vajec, mléko, šlehačka a drůbeží maso. Posledně jmenované právě z důvodu, že jeho příprava je rychlá a nemusí se při tepelné úpravě zcela zničit možné toxiny, které maso ponechané v teple obsahuje.
Čemu se vyhneme při dodržování hygienických zásad?
Pokud budeme opatrní a budeme jíst jídlo z prověřených zdrojů, dostatečně tepelně upravené, zbytečně neponechané v teple a budeme k tomu dodržovat také čistotu stolování, můžeme se vyhnout ošklivým průjmovým onemocněním, zvracení a mnohdy i nepříjemným otravám.
Přejeme příjemný návrat z výletů a dovolených, nezatížený dalším, nevítaným suvenýrem v podobě zažívacích a střevních problémů!
Foto: Freerangestock.com
0 komentáøù