I když jsou těstoviny v Itálii základní potravinou, na mnohých místech se ošidně píše, že právě Itálie je jejich rodištěm. Není tomu tak. Etruskové sice jakousi podobu čerstvých těstovin již čtyři století před naším letopočtem vyráběli, avšak rozhodně nejsou jejími původními tvůrci. Těstoviny totiž do Itálie dorazily až z Číny, kde se vyráběly už cca 1700 – 1100 let př. n. l.
I když tedy Italové těstoviny nevymysleli, stojí za jejich největším rozvojem, a právě zde se jich také nejvíce sní. Mezi vůbec nejstarší italské těstoviny patří lasagne, které vyráběli již Etruskové. Běžnou součástí italské kuchyně se staly ve čtrnáctém století a dnešní sušenou formu Italové do jídelníčku zařadili s příchodem moderní technologie v devatenáctém století. Těstoviny se vyrábí z mouky (pšeničné a rýžové nejčastěji, a pak i např. amarantové, špaldové) a vody. Někdy se těstoviny nevyrábí pouze ze semoliny, ale přidává se do nich i vejce a někdy i nějaké to koření. Měli byste také vědět, že existují těstoviny čerstvé (např. gnocchi) a nám více známé – sušené těstoviny.
Dnes jen sušených těstovin známe na více než 350 druhů. Liší se od sebe velikostí, tvary i texturami. Více texturované těstoviny jsou vhodné pro pokrmy s omáčkou. Každý Ital ročně sní cca 60 kilo těstovin, zatímco v USA (druhá země, která nejvíce holduje těstovinám) se jich sní za rok pouze 20 kilo. V Itálii to tedy vypadá tak, že veškerá produkce pšenice padne na výrobu těstovin a na vše ostatní si musí pšenici dovážet ze zahraničí. Sušené těstoviny se vyrábí dvěma způsoby. Skutečně kvalitní těstoviny jsou vyráběny s pomocí drsných, hrbolatých a hřebenatých forem. Ve výsledku jsou pak tyto těstoviny strukturované a lépe drží omáčku. Bohužel tyto formy mají nízkou životnost, a proto jsou takto vyrobené těstoviny dražší. Celý svět proto preferuje jinou variantu, a to výrobu těstovin s pomocí hladkých ocelových forem. Bohužel tyto formy mají sice vyšší životnost a těstoviny jsou levnější, avšak nedrží omáčku a i jejich chuť není pak tak výrazná. Zvažte proto při nakupování, čemu dáte přednost.
Příprava těstovin
Abyste si těstoviny pořádně vychutnali, musíte si koupit kvalitní surovinu (tedy takové s hrubým povrchem), a dále je musíte správně připravit. Sto gramů těstovin se vaří v 1 litru vroucí vody, kterou předem dobře osolíte. Hotové těstoviny nesmí být zcela měkké, ale pěkně na skus, al dente.
Foto: Freerangestock.com
0 komentáøù