V obchodech nalezneme plné regály různých jogurtů. Jogurty jsou vyrobené rozličnými výrobci, mají různé příchutě a lákají nás pestrobarevnými obrázky. Také občas stojíte před regály a váháte, který z nich je nejlepší? I při výběru jogurtů člověk nesmí jednat bezmyšlenkovitě, protože není jogurt, jako jogurt.
Co je vlastně jogurt?
Jogurt je kysaným mléčným výrobkem vzniklým z prokysání mléka, smetany anebo podmáslí. Jde tedy o zcela čistou přírodní jogurtovou kulturu, kde konzervant nemá co dělat, jelikož by kysání znemožnil. Prodejci se vás tedy snaží nalákat na absolutní samozřejmost. To, že jsou jogurty bez konzervantů není nic výjimečného. Bílé jogurty totiž NESMÍ obsahovat ŽÁDNOU přídatnou látku.
Co na nás zkouší obchodníci?
Obchodníci vyzdvihují určitý typ jogurtu na podkladě toho, že obsahuje živou kulturu. Taková blbost! Vždyť aby byl jogurt, jogurtem, potřebuje k tomu právě onu živou kulturu (bez ní by jogurt nevyrobili).
Víte, že ovocný jogurt nemusí být ve skutečnosti vždy ovocný? Na rozdíl od jiných potravin, zákon u ovocných jogurtů přesně nedefinuje žádné předem dané minimum. Jogurty tak de facto mohou obsahovat vlastně cokoliv. Právě díky tomu se stává, že jogurt ve skutečnosti kolem ovoce proletěl nadzvukovou rychlostí a jeho chuť a vůni zajišťují levnější chemické látky (příchutě a barviva). Tento švindl pak maskují tím, že na obale sice uvedou, že uvnitř je dané ovoce (přeci jen si za letu jogurt trochu „lízl"), ale neuvedou jeho přesné množství (a to i přesto, že toto už je nařízeno zákonem).
Jogurty máme 0,5% (tzv. nízkotučné), 0,5-3% a pak smetanové 8-10%. Název nízkotučný je však ošemetnou záležitostí. Odebraný tuk totiž dělá jogurt nechutným, a proto výrobci „vylepšují“ jogurt pro změnu sacharidy. Ve výsledku je to jako z deště pod okap. Při čtení štítků si proto všímejte i obsahu těchto rafinovaných cukrů, které také mohou zcela výrazně za obezitu.
Proč je dobré jíst jogurty?
Jogurt umí hotové zázraky. Jeho pravidelná konzumace pozitivně působí na zažívání a člověk se cítí lépe, lehčeji, čistěji a svěžeji. Správně vybrané jogurty vám také pomohou se stoupající ručičkou na váze, ochrání vám střevní mikroflóru, po léčbě antibiotiky vám dopomohou vrátit se zpět do běžného života. Jogurty podporují imunitu, omezují vznik zácpy, urychlují peristaltiku střev, uklidňují popáleniny, pomáhají při alergiích, atopických ekzémech, při snižování hladiny cholesterolu i v rámci řešení chronických infekčních nemocí. Pravidelná konzumace jogurtů také významně preventivně působí na vznik rakoviny zažívacího ústrojí (hlavně střev). Důležité však je, abyste konzumovali kvalitní jogurty.
Foto: Pixmac.cz
0 komentáøù