Konečně už všechno rozkvétá, zelená se a moudrá příroda ví, že naše těla jsou po zimě vyčerpaná a touží po svěžích lístcích plných vitamínů. Věděli jste, že květy, to jsou doslova zásobárny výživých látek? Zapoměnte proto na chvíli na saláty z hypermarketů, vyražte do luk a do polí, naplňte plíce čerstvým jarním vzduchem a ještě si odtamtud přineste něco dobrého na zub. Většina jarních bylinek je totiž nejen léčivá, ale i jedlá a moc dobrá.
Prvosenka jarní
Prvosenka jarní, známější také jako “petrklíč”, má jedlé květy s jemnou nasládlou medovou chutí. Není třeba jim odstraňovat kalichy, nejsou hořké. Květy jsou vhodné jako ozdoba a ozvláštnění sladkých jídel – sladké tvarohy, šlehačka a krémy – nejlepší samozřejmě bez tepelné úpravy
Jedlé jsou i mladé lístky – posypte jimi polévku místo pažitky nebo petrželky.
Sedmikráska obecná
Tahle nenápadná bylinka je postrachem všech trávníkářů a miláčkem jedlíků plevele. Všechny její části jsou totiž jedlé. Květy mají jemnou oříškovou chuť, jsou skvělé do salátů i na ozdobu sladkých jídel. Před podáváním jimi můžeme posypat polévku, salát nebo moučník, nehodí se ale pro tepelnou úpravu.
Violka vonná
Vonné jedinečné fialkové květy jsou vhodné do salátů, ale na rozdíl od mnohých jiných jedlých květů snesou i tepelnou úpravu. Přímo volají po tom, abyste je zapékli do piškotu, tvarohového koláče či kokosek,… Jejich podmanivá vůně si nejlépe rozumí se sladkostmi.
A proto přikládáme pro vzorné trpělivé hospodyňky recept na kandované fialkové květy:
Na jeden hrneček fialkových květů budeme potřebovat jeden vaječný bílek a dvě lžíce moučkového cukru. Bílek našlehejte vidličkou, až začne pěnit. Kousek papíru na pečení posypejte částí cukru. Kazdý fialkový květ namočte v rozšlehaném bílku, položte jej na cukr na papíře, posypte troškou cukru a pak potřásejte papírem, az se květ obalí cukrem. Obalené květy položte na kus papíru na pečení a na teplém místě nechte usušit. Teplota nesmí v žádném případe přestoupit 50 st. C, jinak by fialky ztratily aroma. Na dortu s bílým marcipánem a šlehačkou působí kandované fialové kvítky jako malé voňavé zářící drahokamy.
Kozlíček polní a Ptačinec prostřední
Dvě známé salátové bylinky s jemnými křehkými lístky, které mohou ve větším množství nahradit i hlávkový salát. Kozlíček roste na každé louce a ptačince vám rád dá každý zahrádník celý košík, patří totiž mezi nechvalně známé nepříjemné plevele.
Saláty z nich připravené jsou nejlepší s jemnou zálivkou z citronu, nevhodné jsou naopak výrazné zálivky z hořčice nebo majonézy, které snadno přehluší jemnou chuť křehkých salátkových lístků. Pamatujte také, že obě bylinky nesnášejí tepelnou úpravu a nejsou vhodné na přípravu špenátu, pro chutný špenátek raději sáhněte třeba po bršlici nebo kostivalu, o kterém bude řeč hned za chvíli.
Kostival lékařský
Když už jednou vysadíte kostival do své zahrádky, můžete si být jisti tím, že ho budete mít navždy dostatek. Tato bylina vytváří velmi hluboký kůlový kořen a nemusíme se tedy bát výraznějšího sběru, rostlina velmi snadno opět obrůstá. Mladé šťavnaté lístky kostivalu se přidávají nasekané do salátů, podušené je možné je připravit jako špenát ať už samotné nebo v kombinaci s kopřivami, špenátem nebo bršlicí.
Později na začátku léta vykvétá kostival jemnými fialovými kvítky, které jsou bez výrazné chuti či vůně, ale jako ozdoba salátů vypadají skvěle a jsou plné léčivých látek a živin.
Pampeliška
Sluníčka zářivě žlutých květů pampelišky vyrůstají z přízemní růžice mladých lístků, které jsou na jaře nesmírně chutné, příjemně nahořklé a jako stvořené do jarních salátů.
Pokud máte rádi čekankové puky, zkuste vybělit listy pampelišky. Je to geniálně snadné – přiklopte velké trsy pampeliškových listů květníkem, kbelíkem, prostě čímkoli, abyste zamezili přísunu světla. Sluneční světlo způsobuje zhořknutí listů a vybělení lístky mají jemnou delikátní čekankovou chuť.
Štovík kyselý
Šťovík patří mezi nejstarší jarní salátové rostliny. Jeho jemně kyselé lístky se v našich krajích pojídají už po tisíce let. Duben je ke sběru ideální měsíc, vyražte tedy na nejbližší louku a hledejte listovou listovou růžici šťovíkových listů. Dá se sbírat jen před vyrašením květního stonku, protože po rozkvětu jedlé přízemní lístky mizí.
Kombinace kyselých mladých listů s těžšími saláty z brambor nebo luštěnin je prostě skvělá. Do větších listů můžete i zkusit zabalit maso, spíchnout párátkem a orestovat.
Česnek medvědí
Tradiční jarní superstar se v poslední době staly lístky medvědího česneku a svůj prim mezi jarními bylinkami si drží i nadále. Je naprosto báječný do salátů, tvarohových pomazánek či jogurtových nebo majonézových dipů. Jedlé jsou i květy, které mají jemné česnekové aroma a v salátu září jako nevídaná ozdoba.
Hitem poslední doby je pesto z medvědího česneku:
Listy medvědího česneku rozmixujeme s parmezánem, oříšky dle vlastního výběru (pinie, kešu, vlašské ořísšky,…), olivovým olejem a solí. Uskladníme v lednici a podáváme s těstovinami, kuskusem, rizotem,…
0 komentáøù